Hlavní obsah

Tykadlový řidič dostal definitivně podmínku za to, že nechtěl nastoupit do vězení

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc

Bývalému „tykadlovému“ řidiči autobusů olomoucké MHD Romanu Smetanovi (31) potvrdil ve čtvrtek olomoucký krajský soud tříměsíční podmíněný trest za to, že se vyhýbal vězení. Zamítl tak odvolání státního zástupce proti lednovému rozsudku okresního soudu. Žalobce požadoval nepodmíněný trest.

Foto: Petr Marek, Právo

Roman Smetana u soudu

Článek

Za vyhýbání se vězení hrozilo Smetanovi až dvouleté vězení. Do vězení jej poslala soudkyně Markéta Langerová, žena někdejšího ministra vnitra Ivana Langera (ODS), a to na 100 dnů, protože odmítl vykonat 100 hodin veřejných prací, které mu uložila společně s náhradou škody za poničení plakátů před volbami do Sněmovny v roce 2010.

Bývalý řidič k politikům na předvolebních plakátech připsal své komentáře a přimaloval jim tykadla. Nejvíce pokreslených plakátů patřilo ODS. Ta se jako jediná u soudu domáhala toho, aby jí muž zaplatil škodu 15 tisíc korun. Ten ji po verdiktu soudu uhradil.

Nástupu do vězení se Smetana vyhýbal hned dvakrát. Poprvé loni na jaře, kdy se nakonec policii vydal sám po zhruba měsíčním skrývání před zraky televizních kamer na odborářské demonstraci v Praze.

Druhá obžaloba byla na Smetanu podána poté, když se odmítl podrobit zákonům na podzim. Po přerušení trestu se měl do káznice vrátit 8. října, což neučinil. Policie jej zadržela o týden později v Praze. Po odpykání trestu opustil Smetana brány věznice těsně před Vánocemi.

Okresní soudce již dříve uvedl, že druhou žalobu za maření výkonu úředního rozhodnutí, která byla na Smetanu podána, zastaví. Podle něj šlo o stejnou věc a nelze za ni trestat dvakrát.

Reklama

Výběr článků

Načítám