Hlavní obsah

Odsouzený expolicista skončil opět v poutech

Novinky, Patrik Biskup

Byl zatím nepravomocně odsouzen na dva roky v korupčním případu u karlovarské cizinecké policie a už má na krku další průšvih. Bývalý inspektor Pavel Kábrt po osmi letech opět skončil s želízky na rukou.

BEZ KOMENTÁŘE: Expolicista odsouzený v korupční aféře skončil opět v poutechVideo: Policie ČR

 
Článek

Kriminalisté ho zatkli po převzetí peněz od ženy, která mu platila za to, že nebude komplikovat dražbu domu, v němž bydlí.

„Poškozené sdělil svůj záměr zúčastnit se aukce s tím, že bude cenu navyšovat. Zároveň jí nabídl, že když mu zaplatí desítky tisíc korun, do dražby vstupovat vůbec nebude,“ uvedl karlovarský policejní mluvčí Pavel Valenta a dodal, že 34letého muže vyšetřovatel obvinil z trestného činu pletichy při veřejné dražbě.

Za to mu v případě viny hrozí až tři roky vězení. Státní zástupce navrhl soudci, aby Kábrta vzal do vazby. Ten ho propustil ze zadržení s tím, že pro vazbu není důvod. Právo kontaktovalo Kábrtova obhájce, ten se ale nechtěl k obvinění vyjadřovat.

Mohl by dostat souhrnný trest

Kábrta karlovarský soud v červnu 2011 poslal na dva roky do věznice s ostrahou za zneužití pravomoci veřejného činitele. Podle rozsudku v průběhu let 2002 a 2004 rozhodl v rozporu s předpisy o povolení pobytu stovkám cizinců, přičemž řada z nich pro něj nesplňovala ani podmínky.

Že by za to bral úplatky, se podle soudu neprokázalo, na rozdíl od jeho tehdejšího kolegy Radka Kocába. U toho našla inspekce při domovní prohlídce více než čtyři milióny v hotovosti a byl ve stejné kauze odsouzen ke čtyřem rokům nepodmíněně.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Někdejší policista Pavel Kábrt (vlevo) se svým obhájcem Martinem Círem ve středu u karlovarského soudu.

V odvolacím řízení byl původní odsuzující rozsudek Kábrtovi zrušen a jeho kauza se vrací zpět ke karlovarskému okresnímu soudu. „Bude pokračovat dokazování,“ uvedl předseda senátu Jan Hostaš.

Nové obvinění Kábrta je podle Hostaše vedeno jako samostatné trestní řízení. „V případě konečného rozhodování o potrestání by mohl být eventuálně ukládán souhrnný nebo úhrnný trest,“ sdělil. Kábrt nyní podniká v realitách. Podle výpisu z obchodního rejstříku je spolumajitelem dvou firem a v jedné akciové společnosti, kterou řídí Vietnamec, figuruje v představenstvu.

Právo už v roce 2005, kdy byl Kábrt zatčen, upozornilo na to, že společně se svojí tehdejší vietnamskou přítelkyní koupil v Karlových Varech činžovní dům v hodnotě několika miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám