Hlavní obsah

Vyskoškolský profesor hrozil kolegovi smrtí, soud mu potvrdil trest

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Krajský soud v Brně ve čtvrtek zamítl odvolání profesora filosofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně Břetislava Horyny, kterého Městský soud uznal vinným za násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. Horyna posílal svému kolegovi e-maily, v nichž mu vyhrožoval mimo jiné i smrtí.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Profesor Břetislav Horyna u soudu

Článek

Horyna podle vyšetřovatelů a soudu od 10. února do 16. dubna 2009 ze svého osobního počítače za použití různých e-mailových adres posílal výhrůžné zprávy svému kolegovi Jaroslavu Hrochovi.

Horyna se odvolával proti uznání viny i proti trestu pokuty 50 tisíc korun či odnětí svobody na dva měsíce v případě, že pokutu nezaplatí.

Horyna se svým advokátem obhajobu i odvolání stavěli na tom, že se rozsudek opíral o protichůdné posudky znalců a že podle nich neexistuje přímý důkaz, který by svědčil o tom, že maily byly zasílány skutečně z adres profesora Horyny.

To však odvolací senát s předsedkyní Hanou Zoubkovou zamítnul jako neodůvodněné a trest, který označil jako spíše nízký a výchovný, je tak pravomocný.

Zatím není jasné, jaké bude další Horynovo působení na škole, kde až do rozsudku uznávali presumpci neviny, nicméně omezili profesorovu přednáškovou činnost. Odsouzený se k trestu nechtěl vyjádřit. Podle státní zástupkyně Mileny Hojovcové je však trest vzhledem k situaci a bezúhonnosti obžalovaného přiměřený.

Úryvky z výhrůžných e-mailů
„Ty vtipálku, proč jsi loni zatajil, že ti málem praskla kýla, to je dobré znamení, začíná se tak často projevovat rakovina tlustého střeva, jen neumři dřív, než si to s tebou vyřídíme, byla by to škoda.“
„Myslíš si, že zalezeš a nebudeš vidět. Ani omylem fešáku. Už to brzy začne. Dočkáš se. Shniješ, než tě najdou. Nebo už ti hrabe. Však jsi taky za magora podělanče. Radši nechoď večer ven. Ještě budeš těch svých keců litovat. Jenom nevíš, odkud to přijde, ale přijde to určitě. Dávej si pozor na přechodech.“
V dalším textu mu pisatel radí, aby se raději nechal zavřít do blázince, protože všude jinde na něj čeká hřebík do žaludku. V jiné výhrůžce zase pisatel popisuje, že stačí jedna injekce do žaludku, celkové ochrnutí zaživa „a všichni budou rádi, že se zbavili magora. Nech se zavřít do blázince, tam budeš mít pokoj,“ praví se v mailu.
V podobném duchu je i poslední, desátá soudem zmiňovaná výhrůžka, kde se opět naráží na údajnou komunistickou minulost adresáta a kde mu pisatel vyhrožuje, že skončí v blázinci se „třemi pamperskami a injekcemi denně a hlávkou zelí místo hlavy.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám