Hlavní obsah

Soud poslal ženu za pokus upálit vlastní matku na osm a půl roku za mříže

Právo, René Chvalina
Svitavy

Královéhradecký krajský soud v pátek vyměřil trest osm a půl roku dvaačtyřicetileté Janě Benešové ze Svitavska za pokus zavraždit vlastní matku. Žena podle obžaloby na počátku tohoto roku svou matku fyzicky napadla a poté ji chtěla v domě upálit.

Foto: René Chvalina, Právo

Benešovou poslal hradecký soud na osm a půl roku za mříže.

Článek

Podle spisu měla Benešová v Bohuňově na Svitavsku po vypití téměř dvou litrů vína nejdříve slovně a fyzicky napadnout svoji matku a poté ji chtěla v domě upálit zaživa. Obžalované ženě hrozilo až osmnáct let za mřížemi. Rozsudek není zatím pravomocný, státní zástupkyně i obžalovaná si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.

Když na začátku letošního roku vyjížděli svitavští hasiči k požáru rodinného domu v obci Bohuňov, ještě netušili, že oheň založila dvaačtyřicetiletá Jana Benešová. Ta měla dlouhodobé rozepře se svou šestasedmdesátiletou matkou a ty chtěla jednou provždy ukončit.

V době založení požáru totiž v domě byla právě její matka, kterou žena označila za prapůvodce svých dlouhodobých psychických problémů, které řešila i za pomoci velké konzumace alkoholu.

Nechtěla jsem jí ublížit, jenom jsem ji chtěla vystrašit.
Odsouzená Jana Benešová

Žena žhářstvím řešila svůj problém, kdy jí podle jejích slov ublížil celý svět. „Nikdo totiž nepochopil mé problémy,“ uvedla žena před hradeckým krajským soudem.

Obžalovaná žena u soudu tvrdila, že matku chtěla jen vystrašit. „Nechtěla jsem jí ublížit, jenom jsem ji chtěla vystrašit. Chtěla jsem se matce a sourozencům pomstít,“ stála si za svým Benešová.

Podle státní zástupkyně Lenky Faltusové je tvrzení, že chtěla matku jen postrašit, pouhá výmluva. „Když zapalovala dům, muselo jí být jasné, co tím může způsobit. Podle znalců byla příčetná. To, že byla opilá, ji neomlouvá,“ uvedla Faltusová.

Benešová léta nepracovala a nechala se živit postiženou matkou z jejího osmitisícového důchodu. Přitom jí neustále vyčítala, že ji v dětství trýznila. Hádky se stupňovaly zejména ve chvíli, kdy se Benešová dostala k láhvi s alkoholem.

„Udělala jsem to ve stresu a pod vlivem alkoholu,“ potvrdila Benešová před soudem. Dodala, že když se oheň začal šířit domem, zavolala hasiče a matce pomohla z domu. „Nepředstavovala jsem si, jaké důsledky mohu způsobit. V tu chvíli jsem uvažovala zmateně a vůbec ne logicky,“ dodala obžalovaná.

Její výpověď však nekorespondovala s tou, kterou uvedla krátce po činu na policii. „Když jsem dům zapalovala, věděla jsem, že je doma a že jí mohu ublížit. Chtěla jsem to udělat. Chtěla jsem se pomstít matce a za vším udělat tlustou čáru,“ řekla žena na policii. Benešová kromě uloženého trestu vězení je navíc povinna České pojišťovně uhradit škodu ve výši 797 240 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám