Hlavní obsah

Ostravský soud už podruhé vynesl tresty za útok neonacistů na Romy v Havířově

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tresty nad skupinou neonacistů za brutální rasově motivovaný útok na několik nezletilých Romů v Havířově, z nichž jeden byl těžce zraněn a málem zemřel, vynesl v pátek už podruhé Krajský soud v Ostravě. Za brutální čin z roku 2008 půjdou tři mladíci do vězení a další tři dostali podmínku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Karel Takáč a Michal Šebela dostali čtyřletý trest, třetí spolupachatel, jenž byl v době činu mladistvý, odešel s třemi lety nepodmíněně. Odsouzeni byli všichni za ublížení na zdraví a výtržnictví.

Další spolupachatelé - Josef Navrátil, Milan Kasl a Vlastimil Burda dostali jen podmíněné tresty, poslední obžalovaný Martin Šebest byl zproštěn, protože se nepodařila jeho účast na útoku prokázat.

Původně se skupina u soudu zodpovídala z pokusu o vraždu, soud ale jednání před rokem, kdy padl první verdikt, překvalifikoval na pouhé ublížení na zdraví a výtržnictví. Vrchní soud v Olomouci ale kauzu po odvolání vrátil zpátky do Ostravy, aby soud první instance upřesnil roli jednotlivých obžalovaných na útoku. Nynější tresty jsou stejné jako při prvním odsouzení.

Rozsudek si vyslechl pouze jediný obžalovaný - dvacetiletý mladík, který byl v době činu mladistvý, a proto nelze zveřejnit jeho jméno ani fotografii.

Mladíci u soudu stanuli kvůli tomu, že podle obžaloby 8. listopadu 2008 v noci vyrazili do havířovských ulic, kde fyzicky napadali náhodně vyhlédnuté Romy. Při útoku na dva dospívající chlapce jednoho z nich vážně zranili. Mladík si z útoku nese trvalé následky.

Před soud se nakonec dostala jen část z velké skupiny útočníků, ostatní se nepodařilo vypátrat.

Jako v akčním filmu

Očití svědci, kteří viděli skinheady v akci, potvrzují, že šlo o velmi brutální útok. „Bylo to jako v akčním filmu. Skupina dorazila do Jarošovy ulice v Havířově-Šumbarku třemi auty. Vyskočili ven a napadli dva kluky. Jednoho z nich strhli k zemi a začali ho bít a kopat do hlavy. Druhý stačil z místa utéct,” popsal jeden ze svědků.

Když napadený muž zůstal ležet na zemi, útočníci odjeli do jiné části Havířova, kde se pokoušeli napadnout další dva Romy. Jeden z nich ale utekl, druhý se ukryl do vrátnice ubytovny, kde jeho napadení zabránili ukrajinští dělníci.

Většina obžalovaných byla policii známá také v souvislosti s fotbalovým výtržnictvím anebo proto, že se v minulosti účastnili neonacistických demonstrací. Server antifa.cz například zveřejnil fotografii Karla Takáče, na které je oděn v tričku s nápisem Adolf Hitler, anebo Milana Kasla, jak pózuje u elektrického ohradníku v koncentračním táboru Osvětim a předstírá, že zapíná elektrický proud.

Reklama

Výběr článků

Načítám