Hlavní obsah

Muže, kteří chtěli připravit Oslavany o zámek, čeká vězení

Brněnský krajský soud ve středu potrestal dvojici podvodníků, kteří obec Oslavany u Brna téměř připravili o zámek a další nemovitosti. Podnikatel Jiří Tomek si s komplicem Vladimírem Korunkou opatřil zfalšovaný rozhodčí nález, podle něhož mu zámek patří. Informovala o tom Česká televize.

Foto: Jan Rychetský, ČTK

Zámek Oslavany

Článek

Tomek kromě šestiletého trestu za podvod se zámkem dostal navíc dalších šest let za krácení daně. Korunka půjde do vězení na sedm a půl roku.

Firma Jiřího Tomka G & C Pacifik měla od roku 2006 v pronájmu část renesančního zámku v Oslavanech na Brněnsku. Když přestala platit nájem, město nájemní smlouvu vypovědělo. Smlouva obsahovala rozhodčí doložku, které se Tomek rozhodl využít. Od samozvaného rozhodce Korunky, nezaměstnaného muže s kriminální minulostí, si zajistil rozhodčí nález, podle kterého mu měl zámek připadnout.

Nález přiřkl firmě G & C Pacifik nemovitý majetek města v hodnotě 130 miliónů korun. Tomek nález nechal zanést do katastru nemovitostí. Oslavany se o zablokovaný majetek začaly soudit a okresní soud Brno-venkov rozhodl v jejich prospěch.

ČT uvedla, že podvod odhalili katastrální úředníci a rychlé právní kroky radnice. Kvůli podvodu byl zablokován městský majetek, vázly také opravy zámku.

Reklama

Výběr článků

Načítám