Hlavní obsah

Řidič autobusu si dal po jídle pivo a narazil do kamiónu, k soudu nepřišel

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

„Byla jsme unavená z práce, tak jsem cestou klimbala. Probralo mě, když jsme najeli do výstražného trojúhelníku. Řidič na to nijak nereagoval, vůbec nebrzdil. Pak se před námi objevil stojící kamión a následoval náraz,“ popisovala ve středu před Okresním soudem Plzeň-jih Veronika Zmeškalová nehodu, ke které došlo loni 19. února v půl desáté večer mezi Želčany a Chválenicemi na jižním Plzeňsku.

Článek

Žena cestovala v autobuse společnosti Bruj-Rotenborn, za jehož volantem seděl osmačtyřicetiletý Jaroslav Bober.

Ten si podle žalobkyně nevšiml kamiónu, který byl v pravém jízdním pruhu odstaven pro poruchu a narazil do zadní části návěsu. V krvi mu v té chvíli kolovalo tři čtvrtě promile alkoholu. Při nehodě se zranilo 12 lidí, někteří z nich mají zdravotní komplikace dodnes.

Advokát: obviněný chce vypovídat

„Jako řidič autobusu se dostatečně nevěnoval řízení a ohrozil tak životy a zdraví pětadvaceti cestujících. Z dechové zkoušky a následného rozboru krve se ukázalo, že řídil pod vlivem alkoholu. Naměřena mu byla hodnota mezi 0,7 až 0,86 promile,“ uvedla státní zástupkyně Vilma Reiserová.

Obviněný řidič, kterému v případě prokázání viny hrozí až osm let vězení, k soudu nedorazil. Přes svého advokáta vzkázal, že se nemůže jednání zúčastnit ze zdravotních důvodů a že souhlasí s konáním hlavního líčení bez své přítomnosti. „Rozhodně chce ale k té věci vypovídat v průběhu dalších jednání,“ upozornil obhájce.

Ani nedal blinkr, že mě objede. Na poslední chvíli se to pak snažil strhnout, ale bylo pozdě.
řidič kamiónu

Během vyšetřování totiž Bober výpověď odmítl. Vysvětlení podal pouze na úřední záznam před zahájením trestního stíhání, které nelze použít u soudu jako důkaz. V něm tvrdil, že ovládal knoflík na přístrojové desce a na chvilku tak přestal sledovat, co se děje před ním. K alkoholu uvedl, že si dal jedno pivo po jídle.

Šofér nabouraného kamiónu Miroslav Tomášek u soudu řekl, že musel vozidlo odstavit, protože mu vysadil motor. „Okamžitě jsem umístil na silnici výstražný trojúhelník, zapnul všechny čtyři blinkry a na levou stranu návěsu ještě rozprostřel reflexní vestu. Auta mě normálně objížděla. Asi za hodinu jsem měl závadu opravenou a chystal se odjet,“ líčil Tomášek.

V tu chvíli se přihnal autobus. „Stál jsem ještě venku. Chtěl jsem ho nechat projet a až potom vlézt do kabiny. Jak se přibližoval, v duchu jsem si říkal pro Krista pána, ten se nestihne vyhnout. Ani nedal blinkr, že mě objede. Na poslední chvíli se to pak snažil strhnout, ale bylo pozdě. Hned jsem volal záchranku,“ pokračoval řidič kamiónu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám