Hlavní obsah

Vrah Roubal s odvoláním kvůli punčochám neuspěl

Právo, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

Vrchní soud v Praze zamítl v úterý odvolání pětinásobného vraha Ivana Roubala proti rozsudku pražského městského soudu. Ten loni zamítl jeho žalobu na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, protože mu prý odmítla hradit samonosné kompresní punčochy na křečové žíly.

Foto: ČTK

Ivan Roubal na snímku z loňského února

Článek

Podle pojišťovny Roubal dostával standardní punčochy hrazené z pojištění. Nadstandard by mu musel předepsat ošetřující lékař a schválit revizní lékař. Podle Roubala mu pojišťovna čtyři roky nedodávala punčochy, vězeňská služba mu zase neměla zajistit pohyb, práci a dietní stravu.

Roubal, kterému bude v květnu 60 let, si odpykává doživotní trest ve valdické věznici. Kompresní punčochy jsou mu předepisovány od roku 1998, v žalovaných letech od roku 2001 až 2007 mu byly poskytovány každoročně, někdy i víckrát, ovšem ve standardní verzi. Na lepší, samonosné punčochy si musel připlácet, peníze získával od charity.

Kromě Všeobecné zdravotní pojišťovny, od které za údajný zásah do osobnostních práv požadoval odškodné 200 tisíc korun, žaloval původně také Vězeňskou službu ČR a ministerstvo spravedlnosti. Žaloba na ministerstvo ale byla stažena a spor s vězeňskou službou zatím pokračuje u Městského soudu v Praze. Ten loni v dubnu rozhodl pouze ve dvou bodech žaloby proti VZP, a to zamítnutím. Právě tento verdikt v úterý vrchní soud potvrdil.

Měl pouta a nemohl si dělat poznámky

Roubal se odvolal s tím, že prvoinstanční řízení vykazovalo vady. „Při jednání mu byla ponechána pouta i s poutacím opaskem, takže si nemohl dělat poznámky. Když kladl dotazy, soud ho napomínal pro nevhodné chování, z jednání nebyl pořízen zvukový záznam, soud nevyslechl některé navrhované svědky, ve věci rozhodoval vyloučený soudce,“ shrnula námitky, které Roubal sepsal v odvolání, předsedkyně senátu vrchního soudu Dagmar Javůrková.

Žádnou z námitek se však podle ní nepodařilo Roubalovi prokázat. „Podjatost soudce spatřuje v tom, že nepostupoval správně, zde však nejde o důvod k vyloučení soudce,“ namítla Javůrková.

Svázaní do kozelce se udusili

„Ponechání pout v průběhu jednání je na rozhodnutí předsedy senátu, nejde o vadu řízení a už vůbec ne takovou, která by mohla mít za následek nesprávné posouzení věci. I ze spisu vyplývá, že žalobce zasahoval do jednání, za což byl napomínán,“ podotkla k dalším výhradám.

Vrchní soud podle ní dospěl k závěru, že do osobnostních práv Roubala žalovaná pojišťovna nezasáhla. Rozsudek je pravomocný a není proti němu možný řádný opravný prostředek.

Roubal v roce 1994 spolu se svými komplici přepadl pražskou autopůjčovnu, ve které svázal její majitele do kozelce, při čemž se udusili. Soudy mu prokázaly i další tři vraždy. V roce 1999 byl tento muž původním povoláním zemědělec odsouzený na doživotí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám