Hlavní obsah

Dětští násilníci a vrazi brzy skončí ve speciálních detenčních ústavech

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko bude mít zřejmě brzy první detenční ústavy pro dětské vrahy a násilníky. Zvlášť nebezpeční dětští zločinci by měli skončit v budoucnu za ostře střeženými branami speciálních výchovných zařízení v Boleticích na Děčínsku a v Polance nad Odrou, což je část Ostravy.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Z tohoto výchovného ústavu v ostravské části Polanka nad Odrou chce ministr školství vytvořit detenční ústav pro dětské vrahy.

Článek

Ministr školství Josef Dobeš (VV) již o tom jednal s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem (ODS). Odborníci chystají materiál do vlády.

K vytvoření detenčních ústavů ministra školství podle jeho slov donutil nárůst nebezpečných dětských vrahů.

„Příkladem může být ostravský případ z loňského listopadu, kdy teprve šestnáctiletý mladík pobodal na sídlišti v Ostravě-Zábřehu tři hochy ve věku devět, třináct a čtrnáct let. Napadají mě ale další brutální útoky mladistvých a nezletilých, například z Kmetiněvsi. Tyto děti jsou velmi nemocné a je nutné je držet v izolaci od společnosti a pracovat s nimi,“ vysvětloval Dobeš s tím, že v Česku dosud fungují dva detenční ústavy pro dospělé, v Brně a Opavě.

Polanku nad Odrou a Boletice si ministerstvo školství nevybralo náhodně. V prvním místě je speciální dětský domov, v druhém výchovných ústav, navíc po nákladné rekonstrukci.

„Vybrali jsme je kvůli jejich umístění, ale také proto, že již nyní zde pracují s nejvíce problematickými dětmi a mladými, kteří trpí extrémními poruchami chování. Je samozřejmé, že zde musí vzniknout vyšší zdi, bude zde také zdravotnický personál, ostraha a odborníci, kteří s tak nemocnými mladými agresory umějí pracovat,“ dodal ministr školství.

V Polance nadšeni nejsou

Obyvatelům ostravského obvodu Polanka nad Odrou se záměr ministerstva zřídit zde detenční ústav příliš nezamlouvá. „Nejsme z tohoto nápadu pana ministra nadšeni. Každý týden tady řešíme nějaký přestupek týkající se výchovného ústavu, který leží na našem území na kraji obce. Jedná se především o různé druhy napadení v ústavu či to, že některý z chovanců uteče a na útěku něco provede,“ svěřil se Právu starosta Polanky nad Odrou Pavel Bochnia (SNK Polanka nad Odrou).

Podle mluvčí ministerstva školství Kateřiny Savičové bylo na opravu zařízení v Polance nad Odrou vynaloženo téměř 142 miliónů korun. „Nově vybudovaný objekt je podle vzoru zahraničních zařízení. Prakticky neumožňuje útěk dítěte.

Stavba je totiž zároveň oplocením celého areálu s minimální možností překonání. Mezi další bezpečnostní opatření patří také nerozbitné výplně oken, zesílené dveře a zámky, pevný zděný nábytek na pokojích,“ vypočítávala.

Uvedla, že je nyní v polaneckém výchovném ústavu 12 dětí ve dvou výchovných skupinách. V letošním prvním čtvrtletí se kapacita navýší na 30 míst pro mladistvé delikventy, kteří budou rozděleni do pěti výchovných skupin.

Reklama

Výběr článků

Načítám