Hlavní obsah

Výjimečná bilance: dva dny na silnicích nikdo nezemřel

Právo, rak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během letošních prázdnin se dramaticky změnil do té doby poměrně příznivý trend, kdy na silnicích letos umíralo méně lidí, než tomu bylo v předchozích letech. Policie se snaží situaci zvrátit tím, že především o víkendech probíhají po Česku desítky dopravně-bezpečnostních kontrol. Apely policistů nyní zřejmě přinesly výsledky. Minulý čtvrtek ani pátek totiž podle předběžných policejních statistik na českých silnicích nikdo nezemřel.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ojedinělá série skončila až v sobotu a v neděli, kdy při nehodách vyhasly tři mladé životy.

„Je to velmi pozitivní, možná si řidiči začínají uvědomovat rizika, možná je to i o tom, že se na ně snažíme apelovat přes média,“ reagoval ředitel dopravní policie Leoš Tržil.

Loni zemřelo během obou prázdninových měsíců 150 lidí, letos od 1. července až do 5. srpna si nehody vyžádaly 114 mrtvých.

Tragický byl především začátek července, kdy svou roli zřejmě hrálo i úmorné vedro. „Srpen se zatím vyvíjí lépe než loni. Byl bych rád, aby to vydrželo, protože máme ještě před sebou závěr prázdnin. Letos vychází začátek školního roku až na půlku týdne, takže snad se ta doprava a návrat lidí rozmělní,“ konstatoval Tržil.

V sobotu zemřela devatenáctiletá spolujezdkyně řidiče, který v Hrušovanech u Brna časně ráno narazil se svým vozem do sloupu elektrického vedení.

V noci na neděli zase zahynuli dva mladí řidiči. U Netolic na Prachaticku zemřel po půlnoci 18letý řidič, který jel se svým fiatem zřejmě moc rychle, nezvládl řízení a narazil do stromu.

Stejně tak dvacetiletý muž nepřežil mezi obcemi Svinčice a Liběšice na Mostecku náraz do stromu. Jeho vůz podle policie dostal kvůli vysoké rychlosti smyk a sjel ze silnice. U obou nedělních nehod byli ve vozech i spolujezdci, kteří vyvázli s lehkými zraněními.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám