Hlavní obsah

Byla to spontánní akce, řekl útočník z Vítkova

Právo, Aleš Honus
Ostrava
Aktualizováno

U Krajského soudu v Ostravě začal v úterý dopoledne proces se čtyřmi ultrapravicovými radikály, kteří jsou obžalovaní z rasově motivovaného žhářského útoku na rodinný domek ve Vítkově. Státní zástupkyně přečetla obžalobu a následně začali vypovídat obžalovaní.

Foto: Aleš Honus, Právo

Eskorta přivádí Ivo Müllera do soudní síně.

Článek

Souzení jsou Jaromír Lukeš, David Vaculík, Václav Cojocaru a Ivo Müller.

Poslední jmenovaný začal vypovídat jako první, protože David Vaculík výpověď odmítl. Müller podle svých slov netuší, proč si k útoku vybrali zrovna předvečer výročí narození Adolfa Hitlera. "Byla to spontánní akce, nepřipravovali jsme to nějak dlouho dopředu. Já jsem ani nevěděl, kdy má Adolf Hitler narozeniny."

Zdůvodňoval, proč se dal k pravicovým radikálům: "Chtěl jsem někam patřit. Občas jsem jezdíval na veřejné mítinky a párkrát jsem byl na hudebních akcích. Chodil jsem tam ze zvědavosti, chtěl jsem poznat to prostředí. Bral jsem to jako výlety a náplň volného času."

Hlavní líčení provázejí mimořádná bezpečnostní opatření. Rozsudek se očekává v červnu, žhářům hrozí až výjimečné tresty.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný Václav Cojocaru v soudní síni

Natálka je znovu v nemocnici

Při útoku loni v noci na 19. dubna málem přišla o život ani ne dvouletá Natálka Kudriková, která utrpěla popáleniny na 77 procentech těla. Shodou okolností v pondělí musela znovu nastoupit do nemocnice - tentokrát kvůli rehabilitacím.

„Natálka bude trpět celý život. Oni by měli trpět stejně dlouho.
matka popálené dívky

„Natálka stále nemůže došlápnout na pravou nohu, která ji bolí. Asi dva týdny teď spolu budeme v nemocnici. Natálka se bude učit chodit,“ řekla matka Natálky Anna Siváková.

Na zahájení soudního líčení se v úterý nechystá, stejně jako nikdo z její rodiny. „Budu s Natálkou v nemocnici, k soudu půjdu až příští týden, kdy budu svědčit. A určitě se půjdu podívat na rozsudek,“ dodala maminka Natálky, která všem obžalovaným přeje nejvyšší trest, tedy doživotí. „Natálka bude trpět celý život. Oni by měli trpět stejně dlouho,“ řekla již dříve.

Chtěli se zviditelnit v rámci extremistické scény

Jak stojí v obžalobě, čtyři mladíci zločin spáchali proto, aby se zviditelnili v rámci nelegálních extremistických skupin, k nimž se hlásili. „Byli vedeni snahou provést něco většího před 120. výročím narození Adolfa Hitlera, připadajícím na 20. dubna 2009,“ napsala v obžalobě státní zástupkyně Brigita Bilíková.

Terč útoku vybral Jaromír Lukeš, který to ve Vítkově dobře zná, protože zde chodil na učiliště. K domku spolu se třemi kumpány přijel automobilem, který patřil Davidu Vaculíkovi. Na opuštěném místě si obžalovaní připravili tři skleněné lahve a každou z nich naplnili benzínem natural. Ten spolu se zápalnou tkaninou obstaral Václav Cojocaru.

Každý u jednoho okna

Během jízdy si všichni kromě Lukeše, který řídil, zamaskovali obličej a nasadili rukavice.

„Po příjezdu na místo Vaculík, Müller a Cojocaru doběhli k domu a zapálili knoty lahví zapalovačem obstaraným Lukešem. Postavili se každý k jednomu z oken a s prudkým rozmachem vhodili dovnitř zapálené zápalné lahve. Svým jednáním způsobili na třech místech téměř po celé obytné ploše domu rychle se šířící požár,“ stojí v obžalobě.

Státní zástupkyně jednání kvalifikuje jako pokus o vícenásobnou rasově motivovanou vraždu, obžalovaným navíc přitěžuje i to, že podle žalobkyně věděli o tom, že v domě spí několik dětí.

Na úterý, případně i tři následující dny, jsou naplánovány výslechy všech čtyř obžalovaných. Pokračovat se pak bude až od 18. května slyšením svědků a poškozených. V průběhu posledního květnového týdne budou vypovídat soudní znalci a pak soud rozhodne, zda bude muset být dokazování doplněno, případně bude vyhlášen rozsudek.

Anketa

Věříte lítosti útočníků z Vítkova?
Ano, je možné, že jim až po činu došel jeho dopad
25,4 %
Ne, snaží se jen snížit si případný trest
74,6 %
Celkem hlasovalo 9735 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Popálená Natálka rok od útoku stále nechodí

Od žhářského útoku zápalnými lahvemi ve Vítkově na Opavsku to bude koncem týdne jeden rok. Tříapůlroční Natálka, která byla loni při požáru 18. dubna těžce...

Výběr článků

Načítám