Hlavní obsah

Obhájce, který podváděl u soudu, skončil v advokacii

Právo, pab
Plzeň

Plzeňského právníka, který je od května trestně stíhán v souvislosti s nezákonnými praktikami při obhajobě starosty Letkova u Plzně, nechalo vyškrtnout ze seznamu advokátů představenstvo České advokátní komory ČAK). Roman Mach nesmí pracovat v advokacii nejméně po dobu pěti let.

Foto: Profimedia.cz

Obhájce starosty Letkova Václava Řehoře nemůže pět let působit v advokacii. Ilustrační fotografie

Článek

„Nadále nemůže vykonávat advokacii, protože páchal trestnou činnost, která ohrozila důvěru v řádný výkon advokacie,“ řekla Právu mluvčí ČAK Iva Chaloupková. Podle ní ale není důvodem postihu exadvokáta současné obvinění, ale jiné trestní řízení, které už bylo pravomocně ukončeno.„O jaké se jedná ale nemohu sdělit s ohledem na to, že dotyčný právník je už vyškrtnut ze seznamu advokátů,“ dodala Chaloupková.

Doplnila ještě, že Mach může po pěti letech ČAK znovu zažádat o zapsání do seznamu advokátů. „Komora může ale i nemusí jeho žádosti vyhovět.,“ uzavřela Chaloupková.

Mach je stíhán za obhajobu letkovského starosty Václava Řehoře pro trestný čin nadržování. Podle státního zástupce zašel za hranici zákona při snaze očistit svého klienta, který v listopadu loňského roku dostal podmínku za svévolné nakládání s obecním majetkem.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Starosta Letkova Václav Řehoř (vpravo) v soudní síni.

Právníka policisté začali stíhat pro podezření, že v průběhu trestního řízení vyhotovil falešný důkaz, který měl dokazovat Řehořovu nevinu. „Byl to uměle vyhotovený důkaz, který měl zakrýt trestnou činnost starosty a zahladit stopy,“ uvedla soudkyně Drahomíra Regnerová, která starostovi uložila za zneužití pravomoci veřejného činitele podmíněný trest a odvolací soud její rozhodnutí potvrdil.

Soud se také podivoval nad tím, že Mach zastupoval jak obžalovaného starostu, tak byl zároveň právníkem obce, která v případu figurovala jako poškozená strana. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám