Hlavní obsah

Žalobce zastavil stíhání všech obviněných v kauze České pivo

Právo, Novinky, Jakub Troníček
Praha

Státní zástupce zastavil trestní stíhání všech obviněných v tzv. kauze České pivo, související s krachem IPB. Právu to v pátek potvrdila mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová.

Článek

O výsledku devítiletého vyšetřování kauzy České pivo, spjaté s krachem Investiční a poštovní banky (IPB), bylo údajně rozhodnuto předem. Po anonymních dopisech o tom začala otevřeně hovořit i Hana Marvanová, právní zástupkyně ČSOB, která IPB převzala.

Právu dříve popsala svou schůzku s Ladislavem Letkem, který případ obviněných manažerů japonské banky Nomura i samotné IPB na pražském vrchním státním zastupitelství od podzimu dozoruje. Marvanová se s ním setkala poté, co anonym naznačoval i možnou zkorumpovatelnost Letka.

„Když se tyto informace objevily, tak jsem o tom se státním zástupcem jednala. Přijetí jakýchkoliv peněz razantně odmítl, ale zároveň řekl, že v jedné věci má anonym pravdu, totiž že stíhání většiny obviněných zastaví, a to i přesto, že je ještě v případu naplánovaný výslech důležitého svědka,“ řekla k jednání konaného na přelomu dubna a května Právu Marvanová.

Podle ní Letko zároveň dodal, že na něj vedení vrchního státního zastupitelství tlačilo, aby ve věci rozhodl co nejdříve. Mluvčí zastupitelství Ivana Válová konstatovala, že vedení úřadu je o schůzce informováno.

Nomura zaplatila bezcennými akciemi

V případu České pivo jde přitom o hodně. Konkrétně o čtyřiadvacet miliard. Pokud by bylo stíhání manažerů zastaveno, mohla by ČSOB ztratit šanci na vyplacení odškodnění za prodej společnosti České pivo bankou Nomura. Jenže o beztrestnost manažerů Nomury naopak opakovaně usiloval český stát. Nomura totiž vlastnila před krachem IPB 46 procent jejích akcií.

Jako pojistka této investice vznikla po dohodě Nomury a IPB společnost České pivo, která zakoupila akcie pivovarů Plzeňský Prazdroj, Radegast a Velkopopovický Kozel. Na nákup akcií půjčila IPB asi sedm miliard korun a Nomuře byly vystaveny směnky.

Za ty pak Nomura zaplatila už bezcennými akciemi IPB a České pivo prodala za 24 miliard korun jihoafrické South African Breweries. V roce 2006 ale tehdejší ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) podepsal s Nomurou dohodu o narovnání.

Pak poslal státním zástupcům dopis, podle kterého se již Česká republika necítí být celou transakcí poškozena a na stíhání manažerů Nomury tak netrvá. Žalobci ale Tlustého iniciativu označili za nepřípustný nátlak. Smlouva o narovnání s Nomurou nebyla dodnes zveřejněna. Ministerstvo financí ji za cenu finanční sankce neposkytlo ani policii. O jejím odtajnění se prý teď jedná. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám