Hlavní obsah

Rosnerovi odmítli u soudu obžalobu z týrání

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyškov
Aktualizováno

Před Vyškovským okresním soudem začal ostře sledovaný proces s manželi Blaženou a Lubomírem Rosnerovými ze Slavkova u Brna, které státní zástupkyně viní z týrání jejich svěřených dětí. Podle obžaloby měli dlouhodobě fyzicky i psychicky týrat své svěřence. Pěstouni Rosnerovi, kteří před několika lety za péči o děti obdrželi i vyznamenání od prezidenta Václava Klause, ale veškerou vinu odmítli.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Manželé Rosnerovi u soudu

Článek

„Oba dva doma ve Slavkově i v blízkém okolí téměř denně zle nakládali fyzicky a psychicky se svěřenými dětmi. Dvacetiletému děvčeti vulgárně nadávali pro mentální postižení, vyhrožovali jí bitím, bili ji naběračkou, bambusovou tyčí a prutem. Rosner ji rdousil a jeho žena ji bila,“ zahájila obžalobu státní zástupkyně, zatímco Rosnerovi hleděli upřeně před sebe.

„Šestnáctiletému chlapci neustále nadávali, ponižovali, zdůrazňovali jeho morální zkaženost, Rosnerová mu vyhrožovala zabitím, bili jej vařečkou a prutem. To vedlo u chlapce k poruchám chování, lhal, byl agresivní a utíkal z domova,“ pokračovala žalobkyně.

V obžalobě také stojí, že s tělesně postiženou dvanáctiletou dívku upoutanou na invalidní vozík necitlivě a bolestivě rehabilitovali, na noc ji utahovali ortézy tak silně, že nemohla spát a bili ji až do krve.

„Fyzicky postiženému sedmnáctiletému chlapci často hanlivě a vulgárně nadávali, bili ho berlemi a naběračkou, nutili ho klečet. Rosnerová pak děti ošetřovala, aby u nich nebyly vidět známky fyzického násilí a vyhrožovala jim, že pokud budou o týrání mluvit, skončí v ústavu,“ upřesnila státní zástupkyně.

Ponižovali dvacetiletou dívku

Konečně podle obžaloby měli pěstouni zle nakládat z dvacetiletou dívkou, kterou prý ponižovali pro mentální a tělesné postižení, vyhrožovali jí umístěním do blázince, naběračkou, lžičkou a lískovým prutem po nohách a chodidlech a bili ji berlí, až se zlomila.

Rosnerová, která vypovídala jako první, nemohla při své řeči udržet slzy. „Vždycky jsme chtěli mít velkou rodinu, ale bohužel to nešlo, takže jsme si chtěli aspoň vzít děti, které nikoho nemají. Brali jsme si děti, které měly špatné zdravotní prognózy, nikdo je nechtěl, nikdo se o ně nezajímal,“ zahájila svoji výpověď Rosnerová.

Žena odmítla, že by snad necitlivě se svými svěřenci rehabilitovala. „Kdo má dítě postiženou mozkovou obrnou, tak ví, jak bolestivě musí rehabilitovat, musí se to dělat silou, děti u toho křičí. Já jsem prvních čtrnáct dní probrečela, prozvracela, že dělám utrpení. Ale děti dělaly pokroky, sama holka po cvičení říkala, že budeme pokračovat,“ v slzách vypovídala Rosnerová.

Přestože předseda senátu na Rosnerovou útočil, aby řekla, jak to bylo s trestáním dětí, pěstounka jakékoli nepřiměřené tresty odmítla. „Já si připadám jako matka, i když mě stát tak nebere. Děti jsou čisté, pereme, uklízíme, chodila k nám sociálka na neohlášené kontroly. Kdyby jsme dělali to, co nám je kladeno za vinu, tak by s námi děti nepromluvily. Tyhle postižené děti se řídí svým srdíčkem, ne tím, co se jim řekne,“ dodala Rosnerová.

Rosnerová se málem zhroutila

Božena Rosnerová vypovídala přes tři hodiny. Své vystoupení prokládala emotivními okamžiky, v jedné chvíle se dokonce musela zachytit pultíku pro svědky, protože se málem skácela.

„Ať jsou kluci jaký chtějí, já je mám ráda a nemůžu o nich mluvit škaredě,“ plakala Rosnerová, když hovořila o situaci, kdy dvě z jejich dětí na mobilní telefon zachytili její bouřlivý výstup doma, kdy se zlobila na své svěřence. „Ti kluci proti mě něco potřebovali, tak to natočili,“ dodala Rosnerová.

Pěstounka připustila, že lískový proutek doma skutečně měli a občas byl i použit. „To ale bylo na radu neurologa, který mi doporučil, že když nějaké dítě chytne amok, abychom ho lehce švihli přes zadeček. My jsem ale většinou volili raději pevné objetí,“ řekla Rosnerová.

Rosnerová přiznala, že postupně se rodinná idyla v domě změnila, hlavně když některé děti dorostly do puberty. Začaly se prý ztrácet peníze, jeden z chlapců byl prý natolik agresivní, že dokonce napadl Rosnera a „v tu chvíli šlo už o život“.

„Jedno už z dospělých dětí se chtělo osamostatnit, jenže nadělalo dluhy asi za sto tisíc. Takže to za něj splácíme. Děti se snaží pracovat, chodí do stacionáře, i korále co mám na sobě, tak mam od nich, prý pro štěstí,“ znovu neudržela slzy Rosnerová, když ukazovala soudu dopisy a obrázky od svých svěřenců, kde děti píší, jak ji mají rádi.

„Nevím, jak by u nás mohlo docházet k týrání, vždyť u nás byla čtyřikrát za rok nějaká kontrola, rehabilitace nebo lékař,“ dodala Rosnerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám