Hlavní obsah

VIDEO: Náraz do zastávky v Plzni nepřežilo hejno brkoslavů

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Žalostný pohled se naskytl lidem procházejícím v úterý dopoledne kolem zastávky městské hromadné dopravy v Plzni na Klatovské třídě. Na zemi se válela bezvládná těla pestrobarevných ptáků s chocholkou.

Článek

Přivolaní ornitologové zjistili, že mrtví ptáci jsou brkoslavové severní, kteří jsou v Čechách považováni za vzácnou návštěvu ze Sibiře a Dálného východu. Zabili se nárazem do prosklené stěny zastávky. Náraz byl tak silný, že skleněná výplň popraskala.

"Ptáky do okolí zastávky přilákal keř obalený nespadanými plody. Při hodování je něco vyplašilo a při úprku hejno narazilo do prosklené zastávky. Několik ptáků si po nárazu zlomilo vaz a na místě zahynulo,“ řekl vedoucí záchranné stanice ptactva v Plzni Karel Makoň.

Brkoslav severnífoto: Profimedia

Většina kolemjdoucích vůbec netušila, o jaký druh ptáka se jedná. "Jsou to asi nějací exotičtí ptáci, co ulétli ze zoologické zahrady. Je mi jich chudinek líto,“ shodly se dvě starší důchodkyně přihlížející ptačímu masakru.

Nebezpečí číhá na mnoha zastávkách

Podle ochránců zvířat to není první případ, kdy ptáci ve městě hynou po nárazu do prosklených zastávek.

„V roce 2006 jsme zmapovali všechny rizikové zastávky a jejich seznam předložili správě veřejného statku města Plzně. Ta jich nechala jen část pokreslit tak, aby skleněnou plochu ptáci viděli. Proto budeme iniciovat další jednání k provedení preventivních opaření i na dalších vybraných zastávkách,“ dodal Makoň.

Brkoslav severní je nápadný pestrým zbarvením konečků křídel a ocasních brk. Létá v hejnech, kde jich bývá i více než stovka. Dělají nálety do zahrad, kde zůstala na stromech neočesaná jablka, která tito ptáci milují.

Reklama

Výběr článků

Načítám