Hlavní obsah

Inženýr dostal šest let za přípravu dvojnásobné vraždy

– OSTRAVA
Právo, Aleš Honus

Šest let ve věznici s ostrahou si má podle pátečního verdiktu ostravského krajského soudu odsedět inženýr Pavel Pokorný. Třiapadesátiletý muž z Ostravy si podle rozsudku najal koncem minulého roku dva zabijáky, aby zlikvidovali jeho známého a také manžela jeho neteře. Soud ho uznal vinným z přípravy vraždy, trest ale mimořádně snížil na polovinu nejnižší trestní sazby.

Foto: Aleš Honus, Právo

Pavel Pokorný se u soudu bránil focení jak mohl.

Článek

Muže usvědčili jak dva muži, kteří podle soudu od Pokorného inkasovali za připravovanou vraždu zálohu 25 tisíc korun, tak i série nepřímých důkazů. Obžalovaný však od počátku vinu odmítal. „Nic horšího a sprostějšího jsem ještě od soudu neslyšel,“ reagoval na verdikt Pokorný, který si po celou dobu zakrýval tvář před novináři.

Podle obžaloby, kterou uznal soud v celém rozsahu, navázal Pokorný kvůli snaze vyřešit své finanční spory kontakty s ostravskými mafiány a chtěl po nich vymoci od muže dlužnou částku 250 tisíc korun. Žádal je například, aby mu poničili zařízení jeho pivního baru v Ostravě-Porubě a zbili ho.

Později své požadavky vystupňoval a žádal je o fyzickou likvidaci nejen tohoto muže, ale také svého příbuzného, který je vysokým policejním důstojníkem. Najatí muži požadavky naoko akceptovali a převzali od obžalovaného 25 tisíc korun jako polovinu z dohodnuté částky za dvojnásobnou vraždu.

„K žádnému útoku na jmenované osoby ale nedošlo, protože aktéři celou věc po společné domluvě oznámili z obavy, aby obžalovaný svůj záměr skutečně nevykonal sám,“ tvrdí žalobce Jaroslav Kandráč.

Podle soudu je proti Pokornému dostatek důkazů. „Soud si je vědom kriminální minulosti svědků, nicméně jejich tvrzení má oporu v dalších důkazech,“ řekl soudce. Nicméně dodal, že k dokonání trestného činu nedošlo a navíc nebyla příprava vraždy v takovém stádiu, že by si obžalovaný například obstarával zbraně. „Proto bylo možné vyměřit trest pod spodní hranici trestní sazby,“ řekl soudce.

Rozsudek zatím není pravomocný, Pokorný se proti němu odvolal, protože se cítí nevinen. Možnost odvolání zvažuje i státní zástupce, kterému se nelíbí nízký trest. „S výrokem o vině souhlasím, ale trest je o padesát procent nižší než minimální sazba za tento trestný čin. Proto po obdržení písemného vyhotovení rozsudku zvážím možnost podání odvolání,“ řekl státní zástupce.

Reklama

Výběr článků

Načítám