Hlavní obsah

Za vraždu vlastní dcery si odpyká 13 let ve vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Za vraždu své teprve dvouměsíční dcery si čtyřiadvacetiletý Martin Nešpor odpyká ve vězení 13 let. Rozsudek krajského soudu ve středu potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Desetitýdenní dítě zavraždil podle rozsudku loni v Mikulčicích na Hodonínsku. Nešpor u soudu svou původní výpověď zcela změnil a tvrdil, že smrt dítěte má na svědomí jeho družka. Soudci mu však neuvěřili.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Martin Nešpor u soudu

Článek

K tragické události došlo jen několik dní po Vánocích v roce 2007. Nešpor žil společně se svou o tři roky mladší družku. Před dvěma a půl měsíci se jim narodila dcera Lenka. Podle všech svědků byl otec z dcery nadšený a pečlivě se o ni staral. Zato v partnerství to zřejmě skřípalo. A neshody s družkou stály zřejmě život i malou Lenku.

Znalci verzi Nešpora vyvrátili

„V důsledku psychického napětí a zhoršení partnerských vztahů reagoval obžalovaný na pláč dítěte tak, že ho nejdříve uhodil dvakrát přes hýždě, když ale pláč neustával, udeřil dítě několikrát pěstí do hlavy, čímž mu způsobil zlomeninu lebeční kosti a zhmoždění mozku,“ uvedla v obžalobě státní zástupkyně. I když Nešpor okamžitě odvezl dceru do nemocnice, po několika hodinách malá Lenka svůj boj o život v brněnské Fakultní nemocnici prohrála.

Nešpor se bránil tím, že mu dcera spadla z přebalovacího stolku na zem. „Lební kosti byly rozlámané, zranění bylo absolutně smrtelné. Rozhodně k tomu nemohlo dojít pádem z 80 centimetrů na podlahu s kobercem. Zranění naopak plně odpovídají úderům pěstí velké intenzity,“ prohlásili ale před soudem jasně znalci z oboru soudního lékařství.

"S ohledem na to, že mu hrozila sazba od 12 do 15 let, je třináctiletý trest zcela přiměřený. Nelze přehlédnout, že dítě mělo zhruba deset týdnů, nemělo žádnou možnost obrany. Muselo mu být jasné, že po úderech do hlavy může zemřít," řekl ve středu novinářům mluvčí soudu Petr Angyalossy.

"Jeho původní doznání koresponduje se všemi provedenými důkazy, naopak středeční výpověď s těmito důkazy nekoresponduje. Závěry krajského soudu jsou zcela správné," doplnil mluvčí soudu Angyalossy.

Proti rozsudku krajského soudu podal odvolání pouze obžalovaný. Po soudcích žádal, aby mu uložili mírnější trest. Poukazoval na svou upřímnou lítost i dosavadní bezúhonnost. Tvrdil také, že neměl v úmyslu svou dceru usmrtit. Vrchní soud však jeho odvolání zamítl. Potvrdil i to, že si trest odpyká v nejpřísnějším typu věznice.

Reklama

Související témata:

Související články

Zavraždil dvouměsíční dceru, dostal 13 let

Se slzami v očích odcházel v úterý od brněnského Krajského soudu otec, který vlastníma rukama ubil desetitýdenní dceru. Ve vězení si za vraždu posedí...

Výběr článků

Načítám