Hlavní obsah

Uživatelů kokainu rychle přibývá, obliba heroinu stagnuje

Právo, Novinky, ČTK, pno, jfk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Osmkrát více množství kokainu zabavili v loňském roce celníci a policisté než tomu bylo v roce 2006. Loni skončilo ve skladech celníků 37,6 kilogramu kokainu, v roce 2006 to bylo 4,7 kilogramu. Vyplývá to ze zveřejněné zprávy Národní protidrogové centrály. Paralelně s tím roste i počet uživatelů této drogy. Naopak počet konzumentů heroinu stagnuje.

Foto: repro ČT, Novinky

Šéf Národní protidrogové centrály Jiří Komorous

Článek

Tomu odpovídá i množství loni zabavenjého heroinu. Ze zabavených téměř 28 kilogramů v roce 2006 kleslo množství v loňském roce na 20 kilogramů.

Podle šéfa Národní protidrogové centrály Jiřího Komorouse se v posledních měsících dostává kokain stále častěji do pouliční distribuce. "Už není jen doménou bohatých," řekl Komorous.

Do Česka se kokain přichází desítkami kanálů, často i poštou přes PO boxy. Dováží se z jižní Ameriky přes Holandsko.

Pět gramů na dva týdny už je velká spotřeba 

Podle vedoucího střediska Drop In Martina Titmana se nedá jednoznačně říci, kolik dávek by se vyrobilo ze zabaveného množství kokainu. „Každý bere jinou dávku a dost nepravidelně,“ řekl Novinkám. Podle něj se dá z gramu kokainu udělat jedna dávka, ale také třeba pět.

„Aktuální účinek trvá tři až čtyři hodiny. „Když si dává člověk na noční párty celou noc, pak třeba dva týdny drogu nepotřebuje. Má-li třeba spotřebu pěti gramů na dva týdny, je to už docela dost,“ doplnil Titman.  

Šéf Národní protidrogové centrály Jiří Komorous ukazuje na tiskové konferenci zabavená narkotika.foto: Právo/Josef Koukal

Pervitin zůstává v tabulce zabavených drog přibližně na stejné úrovni jako v roce 2006, bylo ho zabaveno kolem pěti kilogramů. Za alarmující ale pokládají policisté dlouhodobě setrvalý stav v oblasti volného prodeje léků obsahujících pseudoefedrin, který se zneužívá právě k výrobě pervitinu.

Na drogy jde 80 % léků s pseudoefedrinem

Za mimořádně znepokojivý označil Komorous nárůst výroby pervitinu. V roce 2000 odhalila policie 19 nelegálních varen, loni jich bylo 388. Podle prezidenta české lékárnické komory Stanislava Havlíčka je v Česku 80 procent volně prodejných léků s obsahem pseudoefedrinu zneužito k výrobě drog.

Nejzneužívanějším lékem k výrobě pervitinu je modafen. Podle Komorouse jsou ve většině zemí EU léky s obsahem pseudoefedrinu na lékařských předpis.

Na jeho problematičnost poukazují policisté už několik let. Loni například policisté zabavili téměř 12 000 tablet léku Nurofen, který pseudoefedrin obsahuje, v roce 2006 to bylo přes 4500. Policisté také objevili přes 122 kilogramů marihuany, rok předtím to bylo něco přes 108 kilogramů.

Reklama

Výběr článků

Načítám