Hlavní obsah

Za napadení a polití oběti žíravinou dostali mladíci 12 a 13 let

PLZEŇ

Tresty za napadení, při kterém svoji oběť svázali do kozelce a poté ještě polili žíravinou, si dnes u Krajského soudu v Plzni vyslechli dva muži z Nekmíře na Plzeňsku. Devatenáctiletého Lukáše Pecha a sedmadvacetiletého Filipa Trače senát poslal na 12 a 13 let do vězení. Útočníkům původně hrozily menší tresty, soud ale jejich jednání překvalifikoval z loupeže na pokus o vraždu.

Článek

Rozsudek není pravomocný, Trač se proti verdiktu odvolal, Pech i státní zástupkyně si ponechali lhůtu.

Podle spisu vnikli oba mladíci vloni v listopadu koupelnovým oknem do domku jedenapadesátiletého muže v Horní Bělé na severním Plzeňsku. Byli maskováni kuklami a na sobě měli tmavé oblečení. Muže v obývacím pokoji brutálně zmlátili, pruhy natrhaného ubrusu svázali do kozelce a nakonec postříkali čisticím prostředkem - nejspíše savem, aby zahladili pachové stopy. Z domu si odnesli dva kapesní nože, mobil, autorádio a také kalhoty, ve kterých měl majitel dvacet korun.

Těžce zraněného svázaného muže nalezl v domě jeho syn dvě hodiny po útoku. Měl zlomená žebra, bederní obratle, poleptané oči, protože i do nich mu útočníci chrstli žíravinu. Muž musel být operován, dodnes trpí posttraumatickou stresovou poruchou a na jedno oko vidí dvojitě. Kdyby ho nenašel syn, do osmi až deseti hodin po napadení by podle znalců zemřel. Protože byl svázán do kozelce, utahoval si s každým povolením nohou smyčku kolem krku. Podle posudku by nohy nejspíše povolil už po šesti hodinách po svázání. Tím by se sám uškrtil.

Byla to pomsta

Celou akci podle obžaloby zorganizoval starší z obou pachatelů - Filip Trač, který se tak chtěl oběti pomstít. Zmlácený muž prý mohl za to, že Trače vyhodili z práce. "Viděl ho prý odpoledne v hospodě a rozhodl se, že mu půjde rozbít hubu. Já jsem s ním šel jen proto, kdyby potřeboval pomoc," uvedl u soudu Lukáš Pech. Do domu podle svých slov vlezl jen ze zvědavosti, vůbec netušil, co se z toho může strhnout. Po celou dobu mlčel, Trač mluvil rusky, aby oběť zmátl.

Trač se k činu doznal, ale popíral, že by šel do domu loupit nebo s úmyslem poškozeného usmrtit. Měla to být jen pomsta. Trač navíc uvedl, že byl v těžké situaci, protože jeho manželka v té době trpěla nevyléčitelnou nemocí, na kterou později zemřela. On je nyní na mateřské dovolené a za pomoci své matky se stará o roční dítě.

Soud klasifikoval napadení jako extrémně brutální útok

Podle soudu nešlo o zkratkovité jednání obou mužů, ale útok plánovali. "Připravili se na něj, rozdělili si úkoly, oblékli se do starších šatů a domluvili se, že oblečení po činu vyhodí," uvedl soudce. Útok podle jeho slov spáchali zvlášť surovým a trýznivým způsobem. "Šlo o extrémně brutální způsob útoku a po útoku učinili vše k tomu, aby mohl poškozený zemřít," uvedl soudce. Ve firmě, ze které měl být Trač vyhozen, nebyl zaměstnán, pracoval tam pouze jeden den jako brigádník.

Soud Trače i Pecha poslal do vězení se zvýšenou ostrahou. Znalci o nich uvedli, že mají sklon ke zkreslování informací. Trač inklinuje k tomu, že ze svých neúspěchů viní okolí, u Pecha se objevují skryté agresivní rysy.

Reklama

Výběr článků

Načítám