Hlavní obsah

Soudní znalec napsal pro obě strany rozdílné posudky

Právo, Patrik Biskup
PLZEŇ

O experta z oddělení kriminalistické techniky Západočeské policejní správy v Plzni a zároveň soudního znalce z oboru elektrotechniky Miloslava Myslíka se zajímá Inspekce ministra vnitra. Myslík totiž zpracoval odborné vyjádření pro potřeby trestního řízení v postavení policisty a následně, coby znalec, jako soukromá osoba vyhotovil posudek pro potřeby obhajoby; sice v téže věci, ale s rozdílným závěrem.

Článek

"Inspekce zahájila úkony trestního řízení. Zatím je to ve stadiu prověřování," uvedla v pondělí šéfka plzeňského státního zastupitelství Antonie Zelená. Pětapadesátiletý Myslík bude muset vysvětlovat, proč jako znalec zaplacený advokátem došel k jinému závěru než jako policista. "Já se k tomu vyjadřovat nebudu," řekl Myslík Právu do telefonu.  

Celá věc se provalila během hlavního líčení s Lubošem Kovrzekem obžalovaným z vraždy manželky.

"Obhájce předložil posudek zpracovaný soudním znalcem, který je zároveň policistou z oddělení kriminalistické techniky," řekl předseda senátu Milan Štejr. Soud zatím nerozhodl, jestli Myslíkův znalecký posudek pro obhajobu připustí jako důkaz. "Budeme to také hodnotit z hlediska zákona o znalcích a tlumočnících," dodal Štejr.

Střet zájmů

Krajské státní zastupitelství to vidí jako střet zájmů. "Vedení policie jsme na to upozornili, abychom si nenarušili dokazování u soudu. Je nemyslitelné, aby policista informace získané v rámci svého zaměstnání prodal protistraně," uvedla náměstkyně krajské státní zástupkyně Dagmar Lindenthalová. 

Policejní šéfové Myslíka zatím postavili mimo službu. "Na základě výsledků šetření rozhodneme o návrhu na odnětí oprávnění pro provádění odborných expertiz v rámci kriminalistické techniky a o podání podnětu soudu na vyškrtnutí ze seznamu znalců," řekl náměstek krajského policejního ředitele Miloslav Maštera.   

Podle žaloby Kovrzek loni v červnu v koupelně rodinného domku v Rozněvicích utopil ve vaně svou manželku. Její smrt pak fingoval jako nešťastnou náhodu způsobenou elektrickým proudem. Podle své verze šel ráno zhasnout světlo do koupelny a tam ve vaně našel manželku. Ve vodě prý byl zapnutý fén. Právě posouzení této okolnosti odborníky z oboru elektrotechniky je jedním z důkazů pro rozhodnutí soudu o vině.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám