Hlavní obsah

Se zabitým mužem žil obžalovaný skoro týden

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Pět až sedm dní bydlel jednačtyřicetiletý Jiří Schustek z Ostravy se svým mrtvým kamarádem, kterého podle obžaloby bez jakéhokoliv známého motivu umlátil a ukopal k smrti. Několikrát trestaný recidivista se z vraždy od úterka zodpovídá před Krajským soudem v Ostravě.

Článek

"Moc mě mrzí, že už nežije. Určitým způsobem jsem ho měl rád," řekl u soudu se slzami v očích muž, který podle obžaloby svému kamarádovi polámal většinu žeber, pěstmi a kopanci mu znetvořil obličej a nakonec ho zastlal do postele.

Nezaměstnaní a věčně opilí alkoholici, kteří si na živobytí vydělávali sběrem šrotu, spolu bydleli několik měsíců v jednom ze zdevastovaných domů na ulici Přednádraží v Ostravě-Přívoze.

Muž připustil, že spolubydlícího mohl zabít

Jiří Schustek podle obžaloby v alkoholovém transu svého kamaráda koncem letošního dubna umlátil zvlášť surovým způsobem. "Příčinou smrti bylo udušení, způsobené závažným zraněním krku" řekl státní zástupce Jaroslav Kandráč.

Obžalovaný u soudu připustil, že spolubydlícího asi zabil, zdůraznil ale, že si na nic nepamatuje. Vůbec prý netuší, co během sobotní noci dělal, protože byl úplně na mol. Když se v noci probudil a šel na záchod, viděl Gajdošíka ležet na zemi v kuchyni.

"Myslel jsem si, že je opilý, a tak jsem se snažil ho dát do postele," řekl s tím, že potom zase usnul. "Ráno jsem volal: Bohušu, vstávej! A on pořád nic, a tak jsem zjistil, že je mrtvý," řekl u soudu.

Muže našli synové, kteří hledali tátu

Na dotaz, proč nezavolal pomoc a minimálně pět dní se zohavenou mrtvolou bydlel, řekl, že nevěděl, co má dělat. "Byl jsem úplně mimo, rozklepal jsem se a zamrznul jsem ve dveřích. Pak jsem jenom chlastal. Nestává se často, že ráno vstanete a někdo je doma mrtvý," řekl. Na dotaz, proč zabalil mrtvého kamaráda do prostěradla, podotkl, že mu pohled na mrtvolu nedělá dobře.

Jak dlouho by s mrtvým kamarádem bydlel, kdyby se po něm nikdo nesháněl, není jasné. "Zavražděného našli synové, kteří šli hledat tátu," řekl státní zástupce. "Případy, kdy pachatel se svou obětí delší dobu setrvává na místě činu, se stávají velice zřídka," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám