Hlavní obsah

Červené trenky dál inspirují i budí vášně. Cestovatelé je vynesli na himálajskou šestitisícovku

Novinky, mšv

Když prezident Miloš Zeman v červnu sezval na Hrad novináře na blíže neurčenou akci, aby pak před nimi spálil červené trenýrky, neznamenalo to ukončení „času spodního prádla v politice”, jak si přál. „Zástavu muže, který se nestydí,“ jak trenky původně označili členové skupiny Ztohoven, nedávno skupina horolezců vynesla na vrchol šestitisícovky. Další lidé se je pak chystají vyvěsit v den výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968.

Foto: Z cesty kolem světa

Češi vyvěsili v Himálaji rudé trenky.

Článek

Čeští cestovatelé spojení s webem Z cesty kolem světa se snaží procestovat co největší část zeměkoule. Navštívili už řadu zemí, aktuálně jsou v Asii, kde naposledy v doprovodu několika dalších lidí vystoupili na vrchol himálajské hory Stok Kangri, která má 6153 metrů.

Jako vzpomínku tam zanechali červené trenýrky v narážce na akci skupiny Ztohoven, která v roce 2015 vyvěsila trenky jako zástavu nad Pražským hradem [celá zpráva], ale také jako vzpomínku na červnový hradní happening, při kterém nechal prezident Miloš Zeman obří trenky spálit. [celá zpráva]

„Na vrcholu jsme pověsili velké rudé trenky a nechali je tam,“ napsali Češi na Facebooku. „Ať si je pan tiskový mluvčí přijde na šestitisícovku spálit,“ dodal jeden z účastníků výstupu.

Zároveň vyzvali další cestovatele, ať se s trenkami vyfotí, pokud půjdou kolem.

Vyvěsili je i v Londýně

Že se Zemanovi jeho přání ohledně konce času spodního prádla v politice neplní, naznačilo, když v průběhu července vyvěsila obří červené trenky londýnská galerie Red Gallery, rovněž v narážce na hradní happening. Umístil je tam český kurátor Jaroslav Krampol a okomentoval je slovy, že „tyhle rudé trenky už žádný politik nespálí.“

A aby toho nebylo málo, aktuálně se sociálními sítěmi šíří idea vyvěsit rudé trenýrky místo zástavy k výročí okupace z roku 1968, a to v reakci na skutečnost, že Miloš Zeman nechystá k tomuto výročí žádné vystoupení.

Akcelerovat tuto diskusi pomohl hradní mluvčí Jiří Ovčáček, který se vůči nápadu ostře vymezil na Twitteru. „Rudá je barva okupantů. Kdo rudé vlajky vyvěšuje, plive po památce obětí okupace a zaslouží si jen opovržení,“ napsal.

Reklama

Výběr článků

Načítám