Hlavní obsah

O čerstvě narozené mládě guerézy pláštíkové se ostatní primáti mohou poprat

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová

S příchodem jara se v Zoo Praha narodilo mládě guerézy pláštíkové. Zasloužilé matce Lucii se tak narodil v pořadí už devátý potomek. O jeho péči se ostatní příbuzní doslova perou.

O čerstvě narozené mládě guerézy pláštíkové se ostatní primáti doslova perou Video: Novinky

 
Článek

V případě těchto primátů chovatelé nezasahují. To, že se mládě minulý týden narodilo, zjistili až při klasické ranní kontrole zvířat. Pohlaví se zatím nedá určit, protože chovatelé samici mládě na detailní vyšetření nevezmou. „Máme šanci pohlaví zjistit v těch chvílích, kdy si mládě mezi sebou předávají. Matka totiž ještě v den porodu mládě půjčuje ostatním členům skupiny, je to jejich typické chování,“ vysvětlil hlavní chovatel primátů David Vala.

Příbuzní se o malou bílou opičku doslova poprali. „Na nich je hrozně vidět, že si ho rádi půjčují mezi sebou, že jsou hrdí, že zrovna oni dostali tu důvěru, aby to mládě opatrovali. Tím se i učí, jak mládě vychovávat, až sami budou mít mláďata,“ tvrdí chovatel.

Když jsou březí dvě samice, je tak občas problém určit, ke komu které mládě patří.

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Matka Lucie mládě od prvního dne narození půjčuje i ostatním členům rodiny.

Jediný, kdo se při výchově drží stranou, je otec, samec Katanga. Ten z vedlejší větve dohlíží na bezpečí rodiny.

Gueréza pláštíková je středně velká opice obývající území od západní, střední až po východní Afriku. „Jsou to potravní specialisté, jsou totiž listožravci, živí se tedy hlavně listy stromů a mají k tomu přizpůsobený žaludek, který je složený jako například u krávy,“ doplnil Vala.

Foto: Novinky

Pohlaví mláděte zatím není známo.

Reklama

Výběr článků

Načítám