Hlavní obsah

V Japonsku chytili mrštného zloděje oblečeného jako nindža. Bylo mu 74 let

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská policie dlouho a neúspěšně pátrala po zloději ve městě Ósaka, který měl na svědomí desítky vykradených domů. Na lupičské výpravy se oblékal do černého nindža kostýmu. Nakonec pomohla náhoda a štěstí. Policie s překvapením zjistila, že pachatelem byl čtyřiasedmdesátiletý Micuaki Tanigawa.

Foto: Profimedia.cz

Muže v černém nedokázali policisté dopadnout dlouhých osm let (ilustrační foto).

Článek

Osm let muži zákona z Ósaky marně pátrali po zloději, který vykrádal domy. Jedinou stopou jim byly záznamy z kamer v bezprostřední blízkosti domu, pak záhadný zloděj zmizel. „Byl celý v černém, vypadal úplně jako nindža,” uvedl jeden z policistů.

Dlouho disponovala policie pouze takovýmito záběry z blízkosti místa činu

Policisté byli bezradní a nezbývalo jim nic jiného než čekat, zda „nindža“ neudělá chybu. Ta nakonec přišla letos v květnu. Zloděj si nevšiml jedné bezpečnostní kamery a sundal si svou kuklu. Kriminalisté byli překvapeni, zjistili, že zlodějem je čtyřiasedmdesátiletý Micuaki Tanigawu. Na svém kontě už měl několik odsouzení za krádeže.

Policie důchodce začala sledovat. Přes den žil Tanigawa běžný život, který se nijak nelišil od života ostatních japonských důchodců. Chodil na pravidelné dlouhé procházky, během nich si ale vytipovával domy, které by mohl vykrást.

Být mladší, tak mě nedostanou

Pátral rovněž po opuštěných staveních či halách, kterých je v průmyslové Ósace více než dost. Tam si zařídil základnu, kde měl vždy přichystán svůj černý oblek a kam nosil lup. „Jakmile se setmělo, převlékl se a vyrazil do ulic,“ uvedl policista. „Protahoval se velice úzkými uličkami a běhal po vysokých zdech,“ popsal následně zlodějovu trasu.

Tanigawa se až na jednu osudnou výjimku kamerám vždy dokázal vyhnout. Nechal se na nich spatřit až v blízkosti domu, který chtěl vykrást. Policisté si tak dlouho mysleli, že pachatel pochází z relativní blízkosti vykradeného objektu. Policisté přesto nedokázali staříka chytit při činu.

Foto: Profimedia.cz

Úzké uličky Ósaky, zdi a střechy nebyly pro staříka ničím víc než pohodlnou cestou ke skrýši.

Počkali si proto na něj 19. října u jeho skrýše, kde ho ve čtyři hodiny ráno dopadli s ukradenou elektronikou v hodnotě v přepočtu kolem pěti tisíc korun. Starý muž se nakonec přiznal ke všem krádežím, které spáchal. Za osm let jich bylo 254 a Tanigawa se nezákonně obohatil o zboží a peníze v celkové hodnotě 30 miliónů jenů (zhruba 5,7 miliónu korun).

„Bylo to pro mě lepší než jít pracovat. Práci jsem nesnášel,“ sdělil Tanigawa policii s tím, že na krádež potřeboval podle vlastních slov maximálně deset minut. „Kdybych byl mladší, nikdy by mě nechytili. Teď mi je 74, jsem dost starý na to, abych skončil,“ řekl policistům muž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám