Hlavní obsah

Kotě v krizi? Zavolejte zvířecí detektivy

Vůdce Mao využil nestřeženého okamžiku a vklouzl do cizího objektu. Tam ale zůstal uvězněn a po třech dnech bez jídla a vody byl čím dál tím více dezorientovaný. Nejde ovšem o příběh z čínských dějin – Vůdce Mao je jméno černobílého kocourka, který se v Británii ztratil svým majitelům. Ti zavolali na pomoc zvířecí detektivy a díky nim se Maa povedlo najít v opuštěném bytě, kam vklouzl kočičími dvířky, jež se ale dala otevřít jen pro průchod dovnitř.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hledání Vůdce Maa bylo jen dalším běžným pracovním dnem pro firmu Animal Search UK, agenturu zvířecích detektivů zaměstnávající bývalé policisty. Ti se rozhodli, že se budou věnovat pátrání po zvířatech, která zmizela z domovů dobře situovaných klientů.

Například v roce 2013 byla Abbey Clancyová, modelka a manželka fotbalisty Petera Crouche, naprosto zničená, když z jejich londýnského domu zmizela její kočka Maggie. Po marném hledání se Clancyová obrátila na jedinou zvířecí detektivní službu v Británii a ta Maggie našla živou a zdravou v Camdenu, vzdáleném mnoho kilometrů od domova.

Ve stejném roce britský cyklista Mark Cavendish tým najal, aby mu našel kocoura Edwarda, který zmizel v Essexu. Spisovatelka Dawn O’Porterová je najala, aby jí našli siamskou kočku LiLu, která zmizela z domu v Bermondsey, zatímco O’Porterová byla na svatební cestě. Tehdy si na Twitteru posteskla: „Kde je zvířecí detektiv Ace Ventura, když ho člověk potřebuje?“

Má spoustu pátračů

Agenturu založil v roce 1994 Tom Watkins, který se pochopitelně nevyhnul přezdívce „pravý Ace Ventura“ – podle filmu s Jimem Carreym. Watkins je bývalý detektiv a firmu založil, jak sám říká, aby měl něco, čemu může velet, a kde bude moci využít jak svých schopností vyšetřovatele, tak lásky ke zvířatům.

Na začátku Watkins nabízel jen telefonické poradenství majitelům, jak své ztracené mazlíčky hledat – vyvěsit plakátky, kontaktovat místní rozhlasové stanice, klepat na dveře sousedů. „To jsou instinktivní kroky, jaké byste podnikli, kdybyste pátrali po zmizelé osobě,“ citoval jej zpravodajský web The Times.

Zpráva o jediném zvířecím detektivovi v zemi se rychle rozšířila a Watkins začal zaměstnávat bývalé policisty, aby se stali členy jeho terénních pátracích týmů. Spustil také reklamní kampaň pro dobrovolníky, aby se připojili do řad takzvaných „zvířecích hlídek“. V současnosti je v Británii takto registrováno na 59 000 lidí, kteří jsou ochotni procházet uličky, zahrady i kůlny ve své oblasti, jakmile dostanou avízo o pohřešovaném zvířeti prostřednictvím SMS nebo e-mailu.

Při problémech nastoupí profíci

Když je ale třeba zvýšeného pátracího úsilí, pak do služby nastupuje oficiální pátrací tým. Vybaven je uniformami a jezdí v hlídkovém vozidle policejního stylu.

Tým je vybaven vysílačkami, záchrannými pastmi i baterkami, a začne pátrat od místa, kde bylo zvíře naposledy spatřeno. Následuje vyslýchání místních obyvatel, členové týmu klepou na dveře a zároveň shromažďují informace o oblíbených místech, kam měl pohřešovaný ve zvyku více či méně často zaběhnout.

V temných prostorách, jako jsou například garáže, jim při pátrání pomáhá infračervené světlo a obvykle s sebou berou i diktafon s nahraným hlasem pána či paničky, jak svého mazlíčka volá. Mezi další triky patří například položení bedničky sloužící jako záchod na místo, kde mají podezření, že se mňoukající uprchlík schovává.

Do konce loňského roku tato služba vrátila 17 500 mazlíčků zpět jejich majitelům. Nejde ovšem o nijak levnou službu. Běžné osmihodinové pátrání dvou detektivů vyjde na 800 liber (asi 27 400 Kč) plus náklady na cestovné a benzin. Patnáctihodinové pátrání stojí 1000 liber plus výdaje.

Reklama

Výběr článků

Načítám