Hlavní obsah

Muž měl unikátní chorobu, jeho tělo si samo vyrábělo alkohol

Novinky, vps

Pojem „pivní břicho“ nabral u jednoho 61letého Američana z Texasu úplně jiný význam. Kvůli vzácnému onemocnění, v angličtině známému jako auto-brewery syndrome, totiž jeho břicho obsahující velké množství kvasinek produkovalo alkohol. Muž tak byl neustále opilý, aniž by se dotkl lahve s alkoholem. O případu informoval lékařský magazín International Journal of Clinical Medicine.

Foto: Václav Lang, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Muž, jehož identita nebyla zveřejněna, se cítil malátně, a šel proto na pohotovost. Lékaři zjistili, že má v krvi 3,7 promile alkoholu, a považovali ho proto za opilce. Texasan sice tvrdil, že nic nepil, ale personál nemocnice mu nevěřil.

Jak se později ukázalo, lékařští profesionálové se mýlili. „Opilcova“ žena, která je zdravotní sestrou, mu pravidelně dávala dýchnout a naměřila hodnoty alkoholu od 3,3 do čtyř promile. Vyhledala proto pomoc.

Nepil, ale byl opilý

„Byl opilý doslova zničehonic – třeba v neděli po návštěvě kostela, opravdu kdykoli,“ řekla serveru rádia NPR lékařka Barbara Cordellová ze školy Panola College v Texasu, která se rozhodla kuriózní případ prozkoumat společně s gastroenterologem Justinem McCarthym.

Lékaři muže izolovali na 24 hodin v nemocničním pokoji a kontrolovali jeho hladinu alkoholu, která v některých chvílích činila 1,2 promile. Sledovaný pacient přitom nezkonzumoval ani kapku jakéhokoliv alkoholického nápoje.

Na základně zjištěných faktů doktoři usoudili, že muž je infikován značným množstvím kvasinek pivních, které se používají mimo jiné i při vaření piva. V roce 2004 totiž kvůli operaci bral antibiotika, jež pravděpodobně zničila jeho žaludeční a střevní mikroflóru – a kvasinkám se tak v jeho břiše začalo nebývale dařit.

Pomohla dieta

Ukázalo se, že muž jedl stravu bohatou na sacharidy. Pokaždé, když něco snědl, přeměnily kvasinky v jeho těle cukr na etanol, což ho „zevnitř“ opilo.

K vyléčení onemocnění, jež bylo v posledních 30 letech zaznamenáno pouze u několika lidí, byla Američanovi naordinována speciální dieta. Navíc ještě dostal léky, které mu pomohly zbavit se kvasinek.

Reklama

Výběr článků

Načítám