Hlavní obsah

Skotský kilt je nejoblíbenějším národním krojem světa

Edinburgh

Proslavit jej v módních verzích se snažili Vivienne Westwoodová či Alexander McQueen, ale teprve teď je kilt skutečně světovou jedničkou. Stal se totiž nejoblíbenějším národním krojem světa a v popularitě předběhl dokonce i japonské kimono. V mezinárodní anketě se pro něj vyslovilo 67 procent respondentů. Podle žen je navíc skládaná plisovaná sukně s kostkou na mužích "neskutečně sexy".

Foto: Profimedia.cz

Skotský kilt

Článek

Japonské kimono skončilo v anketě na druhém místě.

Foto: Profimedia.cz

Japonské kimono

Tradiční havajská suknice z palmového listí je třetí.

Foto: Profimedia.cz

Havajská sukně

„Kilt je jedním z nejikoničtějších outfitů světa. Jeho vznik se datuje do šestnáctého století a od té doby je neustále aktualizován. Návrháři si s ním neustále hrají a dělají různé věci, vezměme si Paula Smithe, Vivienne Westwoodovou či Alexandera McQueena,“ komentovala vítězství Tessa Hartmannová, organizátorka Skotského týdne módy.

Ovšem kilt není jen pro Skoty a Skotům vůbec nevadí, že ho nosí muži z celé Evropy. Naopak. Věhlasný návrhář a výrobce kiltů z Edinburghu Howie Nicholsby k tomu říká: „Dánové, Švédové, Francouzi, Rakušané, muži z celé Evropy zjišťují, že člověk nemusí být Skotem, aby mohl nosit kilt a cítit se sexy.“

Zatímco v anketě ještě zabodovalo mexické sombrero, německé kalhoty Lederhosen dopadly až mezi posledními, když je 87 procent respondentů označilo za „velmi nemódní“.

Foto: Profimedia.cz

Německé kalhoty zvané lederhosen

Foto: Profimedia.cz

Mexické sombrero

Reklama

Výběr článků

Načítám