Hlavní obsah

Muž bez nohou skočil s padákem ze čtyř kilometrů

Novinky, Jakub Kynčl

Jinak než triumf vůle snad ani nejde nazvat výkon armádního vysloužilce. Dana Bowman patřil k elitě parašutistů americké armády, avšak nehoda, která se stala před 15 lety ho připravila o obě nohy. Díky obdivuhodnému odhodlání dokázal Bowman po 15 letech s umělými protézami skočit s padákem znovu.

Článek

Dana Bowman je ve světě parašutismu zejména kvůli strašidelné nehodě, která se udála před 15 lety. Tehdy se Bowman srazil se svým kolegou Josem Aguillonem ve střední výšce během letu. Bývalý člen speciálních jednotek Golden Knights se svým kolegou předvedl při seskoku obtížný prvek zvaný Diamond Track více než padesátkrát, ten den to však nevyšlo.

Při prvku Diamond Track se letci před rozevřením padáku několikrát míjí, avšak tentokrát jim načasování nevyšlo a parašutisté do sebe narazili. Aguillon zahynul hned v okamžiku nárazu a Bowman v ten samý moment přišel ještě ve výšce více než 3,5 kilometru o obě nohy, které mu prudký náraz ve vteřině amputoval.

Kombinovaná rychlost obou parašutistů byla v moment nárazu bezmála 500km/h. Celý incident byl navíc zachycen na video a do dneška koluje po internetu.

Zachránili ho lékaři

Bowmanův padák se včas rozevřel a on byl tak po přistání okamžitě transportován do nemocnive ve Phoenixu, kde mu doktoři uzavřeli otevřené rány po uražených nohých a úspěšně zastavili krvácení, čímž mu zachránili život.

Po 15 letech překonal Bowman stín minulosti a rozhodl se skočit z výšky čtyř kilometrů a i tentokrát jeho skok snímala kamera. Nové záběry však už narozdíl od těch starých nezpůsobují žaludeční nevolnost, ale volají po uznání síly Bowmanovy vůle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám