Hlavní obsah

První žena přeplavala Atlantik, v 56 letech

Právo, BBC, vpl

Američanka Jennifer Figgeová se stala ve věku 56 let první ženou, která přeplavala Atlantik. Splnění celoživotního snu zahájila 12. ledna na Kapverdských ostrovech u západního pobřeží Afriky. Zatím urazila 3 380 kilometrů. Na ostrov Chacachacare, patřící ostrovní republice Trinidad a Tobago v Karibském moři, doplavala po 24 dnech už minulý čtvrtek, média však o tom informovala až v neděli.

Článek

Ostrov chce opustit v noci na pondělí, aby na sklonku měsíce definitivně dokončila rekord na pláži u Bitter End Yacht Club na Panenských ostrovech. Až poté se vrátí domů, do Aspenu v Coloradu. „Můj pes neví, kde jsem. Je načase vrátit se k Hankovi,“ řekla televizi BBC.

Žraloků se nebála

Figgeová se na rekordní výkon připravovala doma v nekrytém bazénu uprostřed sněhových bouří. Během plavání v Atlantiku, při němž ji doprovázela posádka na lodi, zahlídla několik mořských želv, mnoho delfínů, avšak ani jednou žraloka. „Nikdy jsem se nebála. Když se ohlédnu zpět, neudělal bych to jinak,“ řekla.

Její den v oceánu začínal přibližně kolem sedmé hodiny ranní. Při snídani, která se skládala z těstovin a pečených brambor, odhadla spolu s posádkou doprovodného člunu počasí. Její nejdelší pobyt ve vodě trval osm hodin, nejkratší 21 minut. Sílu si doplňovala energetickými nápoji, které ji házeli z lodě. Pokud moře příliš bouřilo, donesli jí je potápěči.  

:. Jennifer Figgeová zápasí s vlnami Atlantiku.foto: ČTK/AP

K večeři jedla maso, ryby a arašídové máslo. Těmito pochoutkami si doplňovala potřebnou energii, protože denně spálila zhruba osm tisíc kalorií.

Na svou výpravu si vzala s sebou fotografii Gertrudy Ederleové - Američanky, jež jako první přeplavala Lamanšský průliv. „Několik věcí nás spojuje -  měla červenou koupací čepici, byla potomkem Němců. Obě mluvíme s mořem a ani jedna z nás z někoho nechce vylézt,“ podotkla.

Jako první muž zdolal Atlantik v roce 1998 Francouz Benoit Lecomte. Na zdolání 6 400 kilometrů dlouhé trasy z Massachusetts do Francie potřeboval 73 dní.

Reklama

Výběr článků

Načítám