Hlavní obsah

Tanzánec chtěl prodat albínskou manželku na magické amulety

RUKWA

Policie v jihovýchodní Tanzanii potvrdila, že jistý muž se pokoušel prodat svou ženu, která trpí albinismem, dvěma obchodníkům z Konga za přibližně 60 000 Kč. Albíni se v Tanzanii bojí o život a jen od března jich bylo zabito nejméně 27, včetně sedmiměsíčního miminka. Ohrožuje je především pověra, že součásti jejich těla dodávají moc magickým nápojům a čarodějnickým amuletům.

Foto: Reuters

Prezident země Jakaya Kikwete slíbil větší ochranu tanzánských albínů. Zatím to ale nepomáhá.

Článek

Prezident Jakaya Kikwete nařídil policii, aby pozatýkala lidi spojené s vraždami albínů a za mřížemi se ocitlo už 170 různých šamanů, informovala BBC. Náčelník policie okresu Rukwa Isunto Damian Mantage potvrdil, že muž byl zatčen na základě tipu od informátora. Jeho žena nevěděla, že ji chtěl prodat. Teď si ji její rozzuření rodiče chtějí vzít zpátky domů.

Obchodníci, kteří ji chtěli koupit, nejspíše utekli nazpátek do Demokratické republiky Kongo. Nedávné útoky na albíny jsou spojovány se šamany, kteří věří, že čarodějné přípravky připravené z jejich nohou, vlasů, rukou nebo krve mohou pomoci lidem k bohatství.

Celosvětově albinismus postihuje jednu osobu z 20 000, ale zdá se, že v Tanzanii se vyskytuje častěji. Asociace albínů v Tanzanii říká, že ačkoliv je jich registrováno jen 4000, ve skutečnosti jich v této africké zemi žije kolem 173 000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám