Hlavní obsah

Slavný zločinec popravený před 100 lety byl nevinný, ukázala DNA

LONDÝN

Na počátku 20. století fascinovala Velkou Británii událost lékaře, který měl údajně otrávit a rozsekat na kusy svou nevěrnou ženu. Poté, co uprchl se svou milenkou z Anglie, byl chycen odsouzen a pověšen. Nyní se ukázalo, že nalezené tělo nepatřilo jeho ženě. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na nové důkazy amerických vědců.

Článek

Americký odborný tým vzal z těla oběti, stále uchovávaného v londýnském muzeu, vzorek mitochondriální DNA, tedy genetického materiálu předávaného z matky na potomky.

Pak tento vzorek vědci porovnali se vzorky tří ženských potomků Cory Crippenové, které našli po sedmi letech hledání.

"Tělo nepatří Coře Crippenové," zní závěr forenzního biologa z Michiganské státní univerzity Davida Forana. "Nevíme kdo to je, ani kde se to tělo vzalo," dodal.

Osmačtyřicetiletý doktor byl v roce 1910 usvědčen z toho, že svou ženu, která prý měla ráda šperky, alkohol a pánskou společnost, otrávil nepříliš známým jedem, rozčtvrtil a kusy těla zakopal pod jejich domem v severním Londýně.

Kam se tělo podělo, je dodnes otázkou

Policie našla ostatky bez hlavy, kostí a pohlavních orgánů. Příšerný nález šokoval veřejnost a podnítil novinové články popisující Crippena jako jednoho z "nejnebezpečnějších a nejpodivnějších mužů našeho století". Lékař však při soudním přelíčení i těsně pod šibenicí tvrdil, že je nevinen a že tělo nepatří jeho manželce. Nepomohl mu však jeho útěk ani rozpory ve výpovědích vztahujících se ke zmizení jeho ženy.

Současní odborníci nicméně připouštějí, že neznámé tělo se do země pod domem Crippenových dostalo v době, kdy tam lékař s manželkou bydleli. Trestrail spekuluje, že Crippen mohl provádět tehdy nelegální potraty a tělo patří ženě, u které tento zákrok skončil tragicky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám