Hlavní obsah

Rostliny na jiných planetách můžou být třeba červené

– CHICAGO
Novinky, Famous

Pravidla rostlinné říše známá ze Země nemusejí být stejná na jiných planetách. Pokud existuje život ještě někde jinde, pak se může docela dobře lišit od toho našeho. Zelené barvivo chlorofyl dávající charakteristický odstín listům pozemských rostlin by mohly nahradit žluté či červené varianty. Jedno je však jisté, modré stromy a byliny nikde ve vesmíru nepotkáme.

Článek

"Výzkumem vesmíru se nám daří lépe vysvětlit, proč jsou rostliny u nás zelené," tvrdí Nancy Kiangová z organizace NASA.

"Můžeme odhadovat možné spektrum barev, které rostliny jinde ve vesmíru mohou mít," tvrdí astrobiolog Vikki Meadows. Jeho tým odborníků studuje v laboratořích, jak různé druhy rostlin a bakterií absorbují světlo a kterými barvivy ho poutají pro potřeby fotosyntézy. Počítačovou analýzou se pak snaží odhadnout, jaké druhy barviv by mohly mít rostliny na jiných planetách.

Vědci vědí, že pozemské rostliny absorbují modrou a červenou část spektra slunečního světla, ale zelenou téměř vůbec. Jenže dosud nechápali, proč tomu tak je. Podle všeho červené spektrum zasáhne nejvíce rostlin a modré je zase nejsnáze absorbováno. Proto se rostliny naučily využívat tyto složky světelného spektra. Tím, že zelené světlo odrážejí, jeví se pro pozorovatele právě jako zelené.

"Neabsorbují zelenou složku, protože mají mnohem více modrého a červeného světla. Prostě tu zelenou nepotřebují," vysvětluje Kiangová.

Na jiných planetách ale mohou dominovat jiné složky světla a rostliny tam mohou odrážet třeba červené či žluté spektrum a jevit se v těchto barvách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám