Hlavní obsah

Muž má domů nosit peníze, žena vařit

Dvě třetiny lidí v Česku si myslí, že domácnost má finančně zajistit muž. Podle 85 procent dotázaných by se měl také postarat o běžné opravy. Dvě třetiny Čechů a Češek rovněž míní, že vaření by mělo být na ženě. Polovina respondentů je pak přesvědčena o tom, že ženskou záležitostí je úklid. Vyplývá to z únorového průzkumu o rolích mužů a žen, jehož výsledky zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Foto: Profimedia.cz

Většina společnosti od mužů očekává finanční zajištění rodiny, od žen pak péči o ni.

Článek

Víc než dvě pětiny lidí jsou zároveň přesvědčeny o tom, že ženy mají také nakupovat potraviny. Oba partnery by na nákup poslalo 55 procent respondentů. O děti by se oba rodiče měli starat podle 60 procent lidí. Jen každý stý dotázaný si myslí, že o děti má pečovat otec. Celkem 39 procent lidí nechává péči o potomky na matkách.

Kariéra a politika jsou mužské záležitosti

Dvě pětiny lidí si myslí, že veřejné funkce má vykonávat muž. O ženách si to myslí desetina dotázaných. Tři z deseti rovněž míní, že o kariéru by měl usilovat muž. Ženám tuto možnost dávají čtyři procenta respondentů. Tři pětiny osob si pak myslí, že kariéru mohou dělat oba partneři.

Ženy jsou častěji přesvědčeny o tom, že by různé činnosti měli vykonávat oba partneři. Muži ženám častěji přenechávají nakupování, úklid, péči o děti i iniciativu v intimním životě. Sami si naopak přisuzují víc vzdělávání, koníčky a opravy v domácnosti. Rozdíl v názorech žen a mužů se neobjevil u finančního zajištění domácnosti a u starosti o rodinný rozpočet.

U sporáku je místo pro oba

Proti poslednímu zkoumání v prosinci 2013 se podle CVVM mírně zvýšil podíl těch, kteří si myslí, že by doma měli vařit oba partneři. Ubylo těch, podle nichž má jídlo chystat žena. Podobné je to i u úklidu či u kariéry. Mírně poklesl podíl lidí, kteří ženám přisuzovali starost o rodinný rozpočet.

Češi jsou konzervativní

„V dlouhodobém pohledu pro většinu zkoumaných činností platí, že roste podíl těch, kdo soudí, že by se na nich měli stejnou měrou podílet oba partneři," uvedlo CVVM.

Podle odborníků na rovné šance je česká společnost v pohledu na role mužů a žen konzervativní. Ženám stále přisuzuje hlavně starost o rodinu, mužům kariéru a vydělávání peněz.

Reklama

Výběr článků

Načítám