Hlavní obsah

EU chce větší investice do lidských zdrojů

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Země, které poskytují kvalitní pracovní místa, účinnou sociální ochranu a také investují do lidského kapitálu, jsou odolnější vůči hospodářské krizi. To je jedno z hlavních zjištění přehledu vývoje zaměstnanosti a sociální situace v Evropě za rok 2014, který vydala Evropská komise.

Foto: Profimedia.cz

Pracovní dovednosti je nezbytné udržet a rozvíjet v průběhu celého profesního života.

Článek

Přehled také zdůrazňuje, že je nezbytné investovat do vzdělávání a péče o správné dovednosti pracovních sil s cílem podpořit produktivitu.

Investice do učení podporují růst

Podle dokumentu byl negativní dopad recese na zaměstnanost a příjmy nižší v zemích, které mají otevřenější a méně roztříštěné trhy práce a více investují do celoživotního učení. Dávky v nezaměstnanosti jsou v těchto zemích zpravidla poskytovány velkému počtu nezaměstnaných a reagují na hospodářský cyklus.

Vytvářet nová pracovní místa

„Nejnaléhavějším úkolem, který před námi stojí, je vytváření pracovních míst. Je nezbytné provést strukturální reformy a opatření na podporu spotřeby a poptávky. Potřebujeme více investovat do lidských zdrojů, abychom Evropanům poskytli ještě lepší vzdělávání a odbornou přípravu pro pracovní trh,“ uvedla Marianne Thyssenová, komisařka pro zaměstnanost, sociální věci, dovednosti a pracovní mobilitu.

Populace EU stárne

Přehled uvádí, že řada členských států postupně směřuje k modelu sociálních investic, který podporuje potenciál lidí v průběhu celého jejich života a také širší účast na trhu práce. Vzhledem k tomu, že populace EU stárne a zároveň se zmenšuje, jsou zásadní investice do lidského kapitálu, které podpoří produktivitu a v budoucnu zajistí růst napomáhající vytváření pracovních míst a začleňování.

Rozvíjet dovednosti po celý život

Přehled dále zdůrazňuje, že účinné investice do lidského kapitálu neobnášejí pouze vzdělávání a odbornou přípravu v odpovídajících dovednostech, ale také vhodné podmínky, jež by lidem pomohly tyto dovednosti udržet a rozvíjet v průběhu celého jejich pracovního života. V souvislosti s tím je nezbytná přiměřená politika, která by zabránila plýtvání lidským kapitálem způsobenému nízkým využitím potenciálu zaměstnanosti, zdůrazňuje dokument.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám