Hlavní obsah

Na vzdělání zaměstnanců šlo ve Zlínském kraji téměř 58 milionů

Firmy ve Zlínském kraji získaly na vzdělání svých zaměstnanců v posledních čtyřech letech téměř 58 milionů korun. Podpora šla z projektu „Vzdělávejte se pro růst!“, který spolufinancoval Evropský sociální fond.

Foto: Profimedia.cz

Zaměstnanci si mohli zvýšit kvalifikaci a upevnit svoji pozici na trhu práce.

Článek

Zájem vstoupit do projektu projevili podle ředitelky krajské pobočky úřadu práce Miriam Majdyšové zejména zaměstnavatelé podnikající ve strojírenství, stavebnictví a sociálních službách. V kraji požádalo o podporu 135 zaměstnavatelů, získalo ji 126 z nich.

"Díky projektu bylo realizováno 542 vzdělávacích akcí. Peníze pokryly náklady na vzdělávání i mzdové náklady. Zaměstnanci si mohli zvýšit kvalifikaci a upevnit svoji pozici na trhu práce," uvedla ředitelka Majdyšová.

Ve školení vedla výuka jazyků

Zaměstnavatelé podle ní projevili nejčastěji zájem školit své zaměstnance v oblasti odborné výuky cizích jazyků. To umožnilo daným společnostem proniknout na nové zahraniční trhy a rozšířit výrobu.

Firmy rovněž školily zaměstnance v systémech programování a ovládání informačních programů, čehož využily například strojírenské podniky při moderním způsobu programování strojů. Lidé často využili možnosti školení také k získání svářečských průkazů.

Kurzy prošlo celkem více než 25.000 lidí

V celé zemi získalo podporu z projektu přes 1.400 firem, různého vzdělání se dostalo 25.695 lidem. Rozděleno bylo asi 630,5 milionu korun. Na program Vzdělávejte se pro růst! navázal další projet nazvaný Podpora odborného vzdělávání zaměstnanců, který potrvá do srpna příštího roku. Ve Zlínském kraji zatím požádalo o podporu 74 zaměstnavatelů, kteří požadují téměř 30 milionů korun. Schváleno již bylo 129 vzdělávacích aktivit.

Zájem roste

„Zájem graduje zejména v posledních měsících, velký zájem je o odborné jazykové kurzy a školení pro uživatele interních informačních systémů," uvedla Majdyšová. Podmínkou účasti v projektu je, aby meziroční pokles tržeb žadatele nepřesáhl v posledních dvou letech pět procent. Úřad práce má na projekt v zemi 770 milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám