Hlavní obsah

Studenti dřevařských oborů zvýší svou konkurenceschopnost

Právo, Miroslav Homola

Od února 2012 se na Lesnické a dřevařské fakultě Mendelovy univerzity v Brně řeší projekt inovace technických a dřevařských disciplín pro vyšší konkurenceschopnost, spolufinancovaný Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky.

Foto: Profimedia.cz

Hlavním cílem projektu je zlepšení podmínek studia technických a dřevařských oborů.

Článek

V rámci projektu, jehož hlavním cílem je zlepšení podmínek studia technických a dřevařských oborů, je pět klíčových aktivit: strukturované databáze pro skupiny odborných předmětů, tvorba didaktických pomůcek, zapojení odborníků z praxe a internacionalizace výuky praxe v ČR, stáže v zahraničí pro cílové skupiny a základy virtuální továrny s reálným výstupem.

Od začátku projektu se uskutečnilo 10 setkání mezi studenty a odborníky z praxe z ČR i zahraničí, 10 exkurzí studentů do výrobních podniků, jedna exkurze na výstavu nábytku Sixties Design ve Vídni a návštěva Jurkovičovy vily v Brně.

Exkurzi v zahraniční firmě si pochvalují

V září byli studenti na čtyřdenní exkurzi ve firmě Homag v Německu, která je významným výrobcem dřevoobráběcích strojů.

„Výjezd do firmy Homag v Německu byl jeden z nejpřínosnějších studijních mezníků v mém dosavadním vysokoškolském studiu,“ pochvaluje si studentka nábytkového inženýrství Marie Štefanová.

Její dojmy sdílí i student staveb na bázi dřeva Jan Slánský: „Tato praktická zkušenost by určitě v mnohém pomohla většině studentů v pochopení fungování technologií ve výrobě nábytku, stavebně truhlářské výrobě a designérům v rozšíření možností pro realizaci jejich návrhů.“

Uskutečnila se i studijní cesta do Francie, kde se konalo desetidenní setkání mezinárodních studentských týmů při realizaci dřevěné stavby. Na konci října se v rámci projektu realizuje studijní cesta pro 45 studentů na bienále architektury do Benátek.

Velkým přínosem bude pro studenty i takzvaná virtuální továrna, která jim umožní simulovat výrobu navrženého výrobku od zakázky přes materiálový vstup a jeho zpracování až po hotový zabalený výrobek.

Reklama

Výběr článků

Načítám