Hlavní obsah

Nejvíce vysokoškoláků má po Praze jižní Morava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihomoravský kraj má po Praze druhý nejvyšší počet vysokoškolsky vzdělaných lidí, diplom vlastní každý pátý obyvatel. Nejvíce vysokoškoláků žije v Brně. Naopak o 30 procent se za posledních deset let snížil počet vyučených. Vyplynulo to z předběžných výsledků sčítání obyvatel 2011.

Foto: Profimedia.cz

V Praze a v Brně má každý pátý člověk vysokoškolský diplom.

Článek

"Brno i Praha jsou na tom s podílem vysokoškolsky vzdělaných lidí stejně, každý pátý člověk má diplom. V Praze ale žije více lidí, proto je tam celkový počet vysokoškoláků vyšší," uvedla ředitelka Krajské správy Českého statistického úřadu v Brně Helena Kratochvílová.

Vzrostl i počet středoškoláků

Při sčítání v roce 2011 mělo v Jihomoravském kraji diplom 14,3 procenta obyvatel, což je téměř 150.000 lidí. V roce 2001 to bylo o 45.814 lidí méně, vysokoškoláci tehdy tvořili 10,3 procenta obyvatel kraje.

Zvýšil se i počet lidí s úplným středoškolským vzděláním, tedy s maturitou. V roce 2001 jich bylo 28,1 procenta z celkového počtu Jihomoravanů, loni už mělo maturitu 30,7 procenta lidí.

Někde mají jen jednoho vysokoškoláka

Existují však i obce, ve kterých je velmi málo nebo žádní vysokoškoláci. Například v Rojetíně v okrese Brno-venkov nežije žádný vysokoškolsky vzdělaný člověk, ve Džbánicích a Kubšicích na Znojemsku jich je 0,8 procenta, což vychází na jednoho vysokoškoláka v každé obci.

Celkově žije nejméně vysokoškolsky vzdělaných lidí na jihozápadě kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám