Hlavní obsah

Tradiční část oděvu pro výkon zaměstnání soudce končí

– LONDÝN

Staletá tradice oblékání paruk z bílé koňské hřívy u soudu ve Velké Británii pro mnoho soudců skončila. V platnost totiž vstoupil nový, jednodušší způsob předepsaného oblečení.

Článek

Zatímco soudci trestních případů je budou oblékat i nadále, ti z občanských a rodinných slyšení se začnou objevovat bez pokrývek hlavy, pouze v hladkém černém taláru nového střihu. Po dlouhé debatě, jež rozdělila právní profesi, Lord Philips, nejvyšší soudce Vrchního soudu v Anglii a Walsu, schválil změny z důvodu modernizace soudů.

Paruky byly symbolem britského právního systému od 17. století, kdy se tato móda dostala ze společnosti do soudních budov.

Pro a proti

Rozhodnutí o zrušení paruk zhrozil příznivce tradic, kteří argumentovali tím, že umožňují soudcům určité uvolnění pravomocí a spravedlnosti. Stupeň anonymity poskytnutý parukou totiž chránil částečně před rozhněvanou veřejností.

Obhájce John Mortimer těmto změnám oponoval: „Tato představa je nemyslitelná! Obhájce bez paruky bude vypadat jako lékař bez stetoskopu“, napsal do novin, když padl první návrh změn.

Nicméně příznivci změn zase argumentují, že paruky jsou stínem minulosti a u soudu zastrašují lidi. V novinovém rozhovoru Lord Pillips nazval paruky přežitkem, který podává nepravdivý dojem o soudcích.

Průzkum ministerstva spravedlnosti minulý rok zjistil, že 70 % zaměstnanců u soudu dává parukám přednost, kdežto veřejnost pouze ze 42 %.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám