Hlavní obsah

Firmy mají problém sehnat zaměstnance, na jejich kvalitu rezignují

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Potíže tuzemských podniků při shánění pracovníků stále rostou. Nedostatečnou nabídku na trhu práce pociťují nejen stavební společnosti a firmy z odvětví moderních technologií; stále obtížněji se hledají zaměstnanci i pro nenáročné dělnické profese, třeba i na uklízení, uvádějí svorně jak firmy, tak analytici.

Článek

"Pro zaměstnavatele je prakticky nemožné získat nového zaměstnance, a to ve všech sférách života - od úředníka přes dělníka až po jednoduché úklidové služby pro domácnost na několik hodin týdně. Na to, aby byl zaměstnanec kvalitní, již zaměstnavatelé prakticky rezignovali," uvedla například analytička firmy Next Finance Markéta Šichtařová.

Stavebníci i energetici těží z absolventů

Ve stavebnictví je nedostatek především kvalifikovaných dělníků v základních stavebních profesích a tento stav se zhoršuje už přibližně rok. Dostatek není ani techniků a stavbyvedoucích, ale zde se daří vyhledávat a přijímat čerstvé absolventy středních a vysokých škol, uvedl mluvčí firmy Skanska Ondřej Šuch.

Podle mluvčí ČEZ Evy Novákové je nedostatečné pokrytí požadavků firmy studenty standardních oborů. "Proto se systematicky zaměřujeme na spolupráci se školami všech typů. Jako jediná firma v ČR nabízíme již 15 let ucelený vzdělávací program o energetice pro školy," doplnila. Podle analytičky Raiffeisenbanky Heleny Horské chybí pracující také v bankovnictví a ve strojírenství.

Nezaměstnanost také klesá v sousedních státech. Například na Slovensku se míra nezaměstnanosti v srpnu snížila na nové minimum 8,19 procenta. Přestože počet lidí bez práce na Slovensku postupně klesá, země patří společně s Polskem ke státům s nejvyšší mírou nezaměstnanosti v EU. Problémem Slovenska zůstává dlouhodobá nezaměstnanost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám