Hlavní obsah

Unesenému mariňákovi hrozí v Iráku uříznutím hlavy

BAGDÁD/WASHINGTON

Mluvčí koaličních sil v Bagdádu potvrdil, že příslušník americké námořní pěchoty Wassef Ali Hassoun je v iráckých rukou. Nezvěstný je od 21. června. Militantní ozbrojenci hrozí, že mu uříznou hlavu, pokud nebudou propuštěni iráčtí zajatci.

Článek

V neděli odvysílala satelitní televize Al-Džazíra videokazetu, kde byl záběr muže se zavázanými očima v uniformě námořní pěchoty. Pentagon ovšem nepotvrdil, že muž na záběrech je skutečně zmizelý Wassef Ali Hassoun. Přitom byl ukázán jeho průkaz totožnosti.

Na rozdíl od předchozích videozáznamů, které měla Al-Džazíra k dispozici, tentokrát chyběl zvukový doprovod. Podle mluvčího Pentagonu Wassef Ali Hassoun mluví arabsky. Je libanonského původu a v Libanonu má nejen příbuzné, ale údajně i manželku.

Podle televize se k únosu přihlásila skupina, která si říká Hnutí islámské odpovědi. Tvrdí, že Hassouna vylákala z americké základny a pak jej unesla.

Smrt hrozí i Pákistánci 

Hassoun je posledním z cizinců, kteří byli v Iráku uneseni. Jde o třetí podobný případ, který byl oznámen o víkendu.

O několik hodin dříve televize Al-Arabíja odvysílala videozáznam, na němž neidentifikovatelní iráčtí ozbrojenci s kalašnikovy a protitankovými granáty tvrdili, že unesli pákistánského řidiče pracujícího pro americkou firmu Kellogg Brown & Root. I jemu hrozí, že mu uříznou hlavu, pokud nebudou propuštěni iráčtí vězni.

Ozbrojenci tvrdí, že jdou ve stopách skupiny Monoteismus a džihád, která je obviněna za zabití jihokorejského překladatele Kim Sun-ila a amerického obchodníka Nicholase Berga.

Zabití děsí i Turky

V sobotu Al-Džazíra odvysílala záznam z videokazety, údajně od skupiny napojené na teroristu abú Músu Zarkávího, v níž ozbrojenci vyhrožují zabitím tří tureckých pracovníků, pokud turecké firmy, spolupracující s koaličními vojsky, neopustí Irák.

Turecko v neděli odmítlo požadavky únosců. Turecký ministr obrany Vecdi Gonul řekl: "Turecko bojuje s teroristy více než 20 let. Žádají mnoho věcí, my je ale nikdy nebereme vážně."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám