Hlavní obsah

IBM pomůže vystavět superpočítač s rozpočtem 2,5 miliardy Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká IBM ve spolupráci s ostatními subjekty pomůže vystavět v New Yorku počítačové centrum. Zdejší superpočítače se budou svým celkovým výkonem řadit mezi desítku nejvýkonnějších strojů na světě. Plánovaný rozpočet na stavbu se odhaduje na 100 miliónů dolarů.

Článek

Masivní výpočetní centrum, které pomůže při vývoji polovodičových součástek a dalším výzkumu v oblasti nanotechnologie, bude součátí polytechnologického institutu při Rensselaerovo universitě v New Yorku.

Na projektu se kromě IBM, která díl zastřešuje, podílí významnou měrou také druhý největší výrobce mikroprocesorů Advanced Micro Devices a společnost Cadence - producent nástrojů pro tvorbu polovodičových součástek.

Z výzkumů provedených na nových superpočítačích budou těžit převážně společnosti AMD a IBM. Získaná data budou využita při stavbě litografického vývojového centra v Alabamě.

Rensselaerovo superpočítačové centrum nabídne také dostatek výpočetní síly k simulování interakcí atomů a různých materiálů. Středisko začne pracovat ještě koncem tohoto roku. Také díky němu jeho zakladatelé doufají, že do roku 2015 připraví sérii mikroprocesorů vyrobených 22nm technologií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám