Hlavní obsah

Finanční poradna: Co si ohlídat při reklamaci

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří obchodníci sázejí na neznalosti zákazníků a při vyřizování reklamací se občas dopouštějí různých nešvarů, které nepoučený člověk nemusí odhalit. Abyste mezi ně nepatřili ani vy, přinášíme ve spolupráci se spotřebitelskou organizací dTest několik rad a tipů, které vám pomohou s reklamací uspět.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Přijetí zboží k reklamaci je povinností prodávajícího a nemůže jej odmítnout, ani pokud se domnívá, že reklamace není oprávněná.

Předložení účtenky není povinné

„Při uplatnění reklamace nemusíte dodat příslušenství, pokud je zjevné, že s ním vytýkaná vada zboží vůbec nesouvisí,” upozornil Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu. Pokud například reklamujete vadu na nabíječce k mobilnímu telefonu, není nutné odevzdat prodejci i mobil.

„Pokud jste ztratili účtenku, nezoufejte. I když mnozí obchodníci tvrdí opak, není vaší povinností s sebou doklad o koupi přinést,“ uvedl Zelený a dodal, že vaší povinností je pouze prokázat, že jste zboží u daného obchodníka zakoupili. Ovšem to můžete učinit například předložením výpisu z bankovního účtu či starších reklamačních protokolů.

Nenechte si v žádném případě namluvit, že reklamační lhůta běží až od chvíle, kdy se zboží dostane na reklamační oddělení. Důležitý je okamžik uplatnění reklamace.
Lukáš Zelený, dTest

Požadujte reklamační protokol

Uplatníte-li reklamaci, musí vám prodávající vždy vystavit reklamační protokol. Trvejte zejména na tom, aby v něm bylo uvedeno přesné datum zahájení reklamačního řízení a způsob vyřízení reklamace, který požadujete.

V reklamačním protokolu by měl být také popsán stav zboží v době uplatnění reklamace. To je důležité pro případ, že by se vám zboží vrátilo poškozené.

„Máte-li sjednáno pojištění poškození či krádeže zboží, pohlídejte si také, aby se prodávající nezbavil své odpovědnosti za vady nahlášením pojistné události. Jestliže dosud neuplynula záruční doba, není potřeba čerpat pojistné plnění, čímž byste přišli o svá práva ze záruky,“ doplnil Zelený.

Na vyřízení reklamace je 30 dnů

Pokud reklamujete zboží jako spotřebitel, musí prodávající reklamaci vyřídit do 30 dnů od jejího uplatnění. V rámci této lhůty musí stihnout vadu posoudit, rozhodnout o reklamaci, provést případnou nápravu a ještě vás o vyřízení reklamace informovat.

Reklamační lhůtu lze dohodou stran prodloužit, je k tomu ale nutný výslovný souhlas spotřebitele. „Rozhodně nelze považovat za dohodu, pokud máte na reklamačním protokolu předtištěnou informaci o tom, že reklamace bude vyřízena do 60 dnů. A nenechte si v žádném případě namluvit, že reklamační lhůta běží až od chvíle, kdy se zboží dostane na reklamační oddělení. Důležitý je okamžik uplatnění reklamace,“ upozornil Zelený.

Pozor na mimozáruční opravy

Prodávající se při vyřizování reklamace vždy musí zabývat právě tou vadou, kterou vytýkáte. Nemůže tedy zamítnout například reklamaci nefunkčního softwaru z důvodu, že jste přinesli telefon s prasklým displejem.

Pokud vám prodávající reklamaci zamítne, nesmí bez vašeho výslovného přání provádět mimozáruční opravu, a to ani bezplatnou. Fakticky by vám tím totiž bránil v možnosti rozporovat jeho rozhodnutí o reklamaci.

Náklady za vyřízení reklamace jsou na obchodníkovi

Náklady reklamace nese vždy prodávající a nemůže po vás požadovat jejich proplacení ani v případě, že je vaše reklamace neoprávněná.

„Někdy se obchodník pokusí zajistit si náhradu vynaložených nákladů tím, že spotřebiteli zboží ze zamítnuté reklamace zašle na dobírku. Takové jednání si už ale skutečně koleduje o podnět České obchodní inspekci,“ dodal Zelený.

Reklama

Související témata:

Související články

Reklamace mobilů a bot jsou plné vytáček

Reklamace mobilů, bot a dalšího běžného spotřebního zboží, to jsou jen samé vytáčky obchodníků, aby zákazníky u věcí, které nestojí relativně moc, odradili od...

Výběr článků

Načítám