Hlavní obsah

Majetek Čechů dostal letos zabrat, škody jsou za miliardy. Zdraží pojištění?

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Počasí si s námi v posledních týdnech zahrává. Řádění přírodních živlů přineslo mohutné škody na majetku; pojišťovny evidují škody za několik miliard korun. Vzhledem k tomu, že v minulosti se ceny pojištění v důsledku přírodní katastrofy zvýšily, lze to předpokládat i nyní. Ovšem pojišťovny ohledně budoucích cen pojistek zatím mlží.

Foto: Pro Novinky Jiří Forman

Jeden ze zatopených domů v Křešicích na Litoměřicku v červnu 2013.

Článek

V České republice se již v minulosti stalo, že se ceny pojištění zvýšily v důsledku přírodní katastrofy. Klíčovým vstupem pro cenu majetkového pojištění je totiž cena zajištění, a to zejména zajištění katastrofického.

Růst cen je pravděpodobný

„Zmíněná situace nastala po záplavách v roce 2002, kdy už zajistitelé nebyli ochotni krýt katastrofická rizika, především povodeň a záplavu, ale i další jako vichřici nebo krupobití v takzvaných proporčních zajistných smlouvách a podílet se tak na každé anebo téměř každé škodě, kterou pojišťovny z těchto přírodních rizik utrpí. Tato rizika jsou proto od roku 2003 kryta už pouze neproporčními katastrofickými smlouvami,“ upřesnil pro Právo Jan Marek z České pojišťovny.

Podle Marka i cena zajištění po záplavách v roce 2002 výrazně vzrostla, v důsledku toho došlo po tomto roce na celém českém trhu k navýšení cen majetkového pojištění o zhruba 10 až 15 procent. „To však v žádném případě neznamená, že k podobné situaci dojde automaticky i nyní. Jednání se zajistiteli budou probíhat až na podzim, v tento okamžik je tedy zatím opravdu předčasné komentovat budoucí ceny pojištění,“ zdůraznil Marek.

Je velmi pravděpodobné, že pojistné bude muset být o trochu zvýšeno, aby byla zachována schopnost pojišťoven vytvářet dostatečné rezervy na úhradu škod.
Milan Káňa, Kooperativa

V podobném duchu se nese i odpověď Heleny Duškové z Wüstenrot. Také podle ní je předčasné řešit otázku budoucí ceny pojištění, bude záležet na jednání se zajistiteli. Na jednání se zajistiteli si počkají i v České podnikatelské pojišťovně (ČPP).

Pravděpodobnost zvýšení pojistného však připouští Milan Káňa z Kooperativy: „Zatím dopady povodní a dalších živelních událostí z letošního roku analyzujeme a vyhodnocujeme jejich vliv na rentabilitu majetkového pojištění. Je ale velmi pravděpodobné, že pojistné bude muset být o trochu zvýšeno, aby byla zachována schopnost pojišťoven vytvářet dostatečné rezervy na úhradu škod.“

Promítnout růst nákladů na pojistná plnění i stále četnější výskyt živelních pohrom do výše pojistného hodlá i ČSOB Pojišťovna.

Finišuje příprava nových povodňových map

Podle Jana Marka se od roku 2012 pracuje na aktualizaci povodňových map, podle kterých pojišťovny posuzují riziko povodně a záplavy u svých klientů. I letošní povodně přispěly ke zpřesnění a doladění tohoto modelu. Pravděpodobně příští rok by pak měly tyto nové mapy vstoupit v platnost, a to pod záštitou České asociace pojišťoven jako nový standard pojistného trhu. „Mapy přinášejí takzvaný třetí rozměr, tedy hloubku zaplavení, a tím přesněji určují míru rizika povodeň/záplava u pojišťovaných objektů,“ doplnil Marek.

U rizikovějších míst může dojít ke zvýšení ceny nově sjednaných pojistných smluv, ale některým klientům, a těch bude podle našich odhadů určitě více, zase může pojistné zlevnit.
Dagmar Koutská, Allianz

Nové povodňové mapy se zahrnutými letošními povodněmi bude k vyhodnocení rizik jednotlivých území používat i Allianz. „U rizikovějších míst může dojít ke zvýšení ceny nově sjednaných pojistných smluv, ale některým klientům, a těch bude podle našich odhadů určitě více, zase může pojistné zlevnit. Mapy se totiž zpřesňují i vertikálně a berou v úvahu objekty, které se sice nacházejí nedaleko vody, ale třeba na dvacet metrů vysokém svahu. V minulosti tohle staré povodňové mapy odlišovat nedokázaly, nyní už i tyto detaily postihují,“ upřesnila Dagmar Koutská z pojišťovny Allianz.

Letošní vytrvalé deště z počátku června, silné bouřky, vichřice, krupobití z července i počátku srpna dokázaly na majetku napáchat skutečně mohutné škody. Lidé pojišťovnám nahlásili desítky tisíc pojistných událostí, škody dosáhly několika miliard korun. Pojišťovny však stále ještě škody sčítají, denně přicházejí klienti s hlášeními nových pojistných událostí.

Pojistných událostí letos více než loni

Podle zástupců pojišťoven je rok 2013, co se řádění letních živlů týče, horší než rok minulý. „Letošní rok přinesl ve srovnání s rokem 2012 mnohonásobně více pojistných událostí z rizika přírodního nebezpečí, povodní a záplav,“ uvedla pro Právo Helena Dušková z Wüstenrot. Její slova potvrzují i zástupci Allianz, ČSOB Pojišťovny či Kooperativy.

„Letos jsou škody výrazně vyšší. Jen z povodní, které na začátku června postihly prakticky celou republiku, evidujeme přes 7800 škod za 1,76 miliardy korun. Za celý rok 2012 jsme řešili přes 24 tisíc škod v celkové výši 1,14 miliardy korun,“ upřesnil pro Právo Milan Káňa z Kooperativy.

Česká pojišťovna (ČP) eviduje do pololetí více než 22 tisíc pojistných událostí za zhruba 1,6 miliardy korun. Bouřky provázené silným větrem, lijákem i kroupami z konce července a počátku srpna mají podle odhadu ČP za následek dalších zhruba 10 tisíc škod za několik set miliónů korun.

„Účet za červnové povodně je téměř sečten, zde Allianz pojišťovna eviduje více než 3600 škod za 708 miliónů korun a z bouřkové činnosti je to zatím 800 škod za více než 61 miliónů. Předpokládáme, že počet škod ještě mírně stoupne,“ upřesnila Dagmar Koutská z Allianz.

„Z červnových povodní dosud evidujeme více než 1200 škod za více než 500 miliónů korun. Z bouřek a krupobití spojených s vichřicí a přívalovými dešti registrujeme zhruba 550 škod v objemu převyšujícím 30 miliónů korun,“ uvedla pro Právo Renata Čapková z ČPP.

Výše nahlášených škod u ČSOB Pojišťovny se zatím vyšplhala k 90 miliónům korun, u pojišťovny Wüstenrot pak ke 22 miliónům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám