Hlavní obsah

Nová pravidla EU mohou zdražit pojistky o desítky procent

Nová evropská pravidla regulace pojišťoven by zdražila pojistné u klasických produktů životního pojištění o 20 až 30 procent a v neživotním pojištění o pět až 20 procent. Řádově o desítky procent by se snížily i částky vyplácené na pojistných plněních. Informoval o tom výkonný ředitel České asociace pojišťoven Tomáš Síkora.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„V případě, že by byla prováděcí opatření přijata v podobě, kterou Evropský výbor orgánů dozoru nad pojišťovnictvím a zaměstnaneckým penzijním pojištěním (CEIOPS) navrhuje, pojišťovny by byly nuceny zvýšit ceny pojistných produktů. Dodatečná kapitálová potřeba by jen v ČR činila 45 až 60 miliard korun, což je zisk pojistného sektoru za posledních pět výkonných let,“ uvedl Síkora.

Vlivem obrovské zátěže zejména na malé a střední pojišťovny by se podle něj ještě více zvýšila koncentrace domácího pojistného trhu.

CEIOPS připravuje podle Síkory neopodstatněné zvýšení kapitálových požadavků pojišťoven v rámci implementačních pravidel Solvency 2. CEIOPS požaduje po pojišťovnách zvýšení až o 65 až 75 procent původně požadovaného kapitálu. Nová pravidla by v případě schválení platila od října 2012.

"Představa, že globální krize snad nebude mít důsledky i v sektoru pojišťovnictví, byla naivní. Krize obecně vede ke zvýšení míry rizika, a to musí někdo zaplatit. Nelze vyloučit další kolo krize. A náklady opět přenášet na státy není možné. Rezervy je třeba posilovat, a to i v pojišťovnách," tvrdí  poradce odborů a bývalý náměstek ministra financí Jaroslav Šulc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám