Hlavní obsah

Nová spotřební daň zdraží elektřinu o stovky korun

Právo, Jakub Svoboda

Ceny elektřiny v Česku i nadále citelně porostou. Podle většiny odhadů by energetická společnost ČEZ mohla příští rok zdražit elektrický proud pro domácnosti o šest až osm procent. Od roku 2008 navíc rodinné finance až o několik stokorun ročně zatíží nová spotřební daň.

Článek

Podle návrhu ministerstva financí (MF) by touto daní měla elektřina zdražit asi o jedno procento. Domácnosti, které ji používají jen ke svícení, by tak při průměrné spotřebě zaplatily ročně navíc jen zhruba stokorunu.

"U těch domácností, které mají přímotopy a elektřinou topí, by to ale dělalo při průměrné roční spotřebě 10 megawatthodin 300 korun navíc," řekla Právu mluvčí ČEZ Eva Nováková. Navíc upozornila, že mnoho domácnosti má spotřebu ještě vyšší.

Zavedení spotřební daně z elektřiny od 1. ledna 2008 vyplývá ze závazku České republiky vůči Evropské unii. Spotřební daň se bude týkat i uhlí a dalších paliv. Česko totiž musí splnit požadavky EU na zavedení tzv. ekologických daní.

"Minimální sazba daně pro domácnosti je podle směrnice 2003/96/ES stanovena na jedno euro (asi 28 Kč) za jednu megawatthodinu elektřiny. Proto je velmi pravděpodobné, že se cena elektřiny pro domácnost zvedne minimálně o ekvivalent jednoho eura na 1 MWh," upřesnila mluvčí MF Petra Krainová.

Zelení by chtěli zdanit ještě víc

Návrh MF kritizuje předseda Strany zelených Martin Bursík. Vadí mu, že ministerstvo ponechalo sazby daně na minimu, které vyžaduje EU. V ekologické reformě, kterou Bursík loni připravil pro ministerstvo životního prostředí, navrhoval sazby třikrát vyšší. S tím ale nesouhlasila většina politiků ani odborníků.

Spotřeba elektřiny v Česku se v souvislosti s ekonomickým růstem rychle zvyšuje. V letošním prvním pololetí meziročně stoupla o 4,2 procenta.

Spotřeba domácností se podle Novákové liší především s ohledem na to, jak daná domácnost používá elektrické spotřebiče a kolik obyvatel v ní žije. Tří až čtyřčlenná domácnost, která elektřinou netopí, má roční spotřebu kolem tří megawatthodin.

V celé České republice se podle ČEZ ročně spotřebuje kolem 60 terrawathodin, tedy 60 miliard kilowatthodin. "Pokud by to platili všichni, celkem by to na nové spotřební dani státu za rok vyneslo 1,8 miliardy korun," spočítala Nováková.

ČEZ: je třeba stavět další elektrárny

Cenu elektřiny v Česku čeká podle odborníků další růst v souvislosti s tím, jak se odstraňují přeshraniční bariéry. Nižší cena v ČR tak bude stoupat k vyšší průměrné evropské ceně.

Evropa navíc čelí nedostatku elektřiny. "Pokud se zásadně nezmění spotřeba, bude od roku 2010 na dovozu závislá i Česká republika. Přebytek výroby elektřiny totiž stále klesá a spotřeba stoupá," řekl Právu předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt.

ČEZ tvrdí, že situaci by mohla pro spotřebitele zlepšit výstavba nových elektráren.

"Až se postaví nové zdroje, nastane na trhu situace opačná, tedy nadbytek zdrojů nad poptávkou a ceny se budou moci vydat opačným směrem. To je ekonomický cyklus, který však v energetice trvá řadu let," konstatovala Nováková.

Český stát drží ve společnosti ČEZ většinový podíl. Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban na začátku srpna prohlásil, že část jejího zisku by měla být použita jako kompenzace růstu cen elektřiny pro sociálně slabší skupiny obyvatel. ODS ale tento návrh odmítla jako socialistický.

"Záleží jen na našich akcionářích, jakým způsobem se rozhodnou použít dividendy, které jim ze zisku ČEZ plynou,"

Reklama

Výběr článků

Načítám