Hlavní obsah

Vodafone a T-Mobile se obhajovaly v Bruselu

– BRUSEL

Zástupci operátorů T-Mobile a Vodafone ve čtvrtek obhajovali v Evropském parlamentu svůj drahý roaming. Evropská komise chce totiž stanovit pravidla pro určování cen za mezinárodní hovory z mobilního telefonu, tzv. roaming. Podle operátorů poškodí opatření zákazníky.

Článek

Evropská komise však míní, že předpis je potřebný, protože nyní jsou Evropané na cestách nuceni platit přemrštěné ceny, jejichž výpočet je neprůhledný. Komisařka Viviane Redingová navrhuje příchozí hovory zdarma, místní volání za místní ceny a mezinárodní hovory za mezinárodní sazby. [celá zpráva]

"Operátoři by mohli přijít o čtyři až 13 procent příjmů, což by se odrazilo ve snížení důvěry investorů, poklesu investic a ve zdražení domácích tarifů," varoval Wolfgang Kopf z T-Mobilu.

Připomněl, že i banky si vynahradily nařízené zrušení poplatků za přeshraniční transakce v EU zvýšením domácích tarifů. "Sazby za roaming se snižují díky konkurenci na trhu a budou klesat stále rychleji, regulace není zapotřebí," prohlásil.

Evropská komise operátorům už nevěří

"Operátoři zase slibují, že ceny roamingu sníží dobrovolně, ale to už slibovali mnohokrát, ale nikdy sliby nesplnily. EK už na sliby neslyší," zareagoval na tiskové konferenci EK mluvčí Redingové Martin Selmayr.

"Konkurence na trhu nefunguje. Sazby za roaming jsou nejen vysoké, ale tarify jednotlivých operátorů jsou si podobné. Operátoři nerespektují práva spotřebitelů - informace o sazbách jsou velmi složité a neprůhledné účty prakticky nelze reklamovat," argumentovala Erika Jakabová z bruselského ústředí evropských spotřebitelských organizací BEUC.

Reklama

Související články

EK varuje před přemrštěnými cenami roamingu

Evropany může i letos po návratu z dovolené čekat hodně nepříjemné překvapení v podobě vysokého účtu za používání mobilního telefonu v zahraničí. Evropská...

EU chce operátory donutit zlevnit roaming

Evropská komise se stále snaží přimět mobilní operátory snížit ceny za volání do jiných zemí. Ceny roamingu jsou podle komisařů přemrštěné. Pokud operátoři...

Výběr článků

Načítám