Hlavní obsah

Vláda schválila změny v poskytování sociálních služeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidé v nepříznivé sociální situaci mají v budoucnu dostávat od státu individuální dávky bez ohledu na to, zda se o ně stará jejich rodina, asistent nebo ústav sociálních služeb. Předpokládá to návrh zákona o sociálních službách, který ve středu přijala vláda.

Článek

Pokud normu schválí parlament a podepíše prezident, má začít platit od začátku roku 2007, informovala mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kateřina Beránková.

Postižení, senioři, lidé v krizové sociální situaci a další potřební mají podle návrhu dostávat peníze na sociální služby přímo. Sami se rozhodnou, jaký servis je pro ně nejvhodnější a jaké služby si nakoupí. Příspěvek na péči má nahradit dosavadní dávky - příspěvek při péči o osobu blízkou a důchod pro bezmocnost. 1500 až 11 000 měsíčně

"Navíc by měla být hodnota příspěvku až trojnásobně vyšší. Nová právní úprava počítá se čtyřmi stupni jeho výše, a to od 1500 korun pro osoby, které vyžadují částečnou pomoc, až po 11 000 korun pro lidi, kteří jsou na pomoc jiné osoby zcela odkázáni," dodala mluvčí. Stav klienta posoudí úřady práce na základě lékařských posudků. O výši příspěvku rozhodnou obce.

Ministerstvo práce odhaduje, že příspěvek bude dostávat až 180 000 lidí, což si ročně vyžádá kolem osmi miliard korun. "Zavedení příspěvku výrazně napomůže rodinám, které pečují o své rodinné příslušníky," uvedla Beránková.

Sociální služby v Česku se dosud řídí předlistopadovými zákony, které rozlišují jen ústavní a pečovatelskou službu. Nová norma zavede asi dvacet druhů služeb, mimo jiné osobní asistenci či stacionáře.

Sociální služby v republice využívá 500 000 lidí, z nich 100 000 by bez nich bylo ohroženo na zdraví či na životě. Podle Národní rady zdravotně postižených ČR dostává potřebný ročně asi 20 000 korun, v ústavu ale až 120 000 korun.

Instituce, které budou postiženým nabízet své služby, se budou muset povinně registrovat. Kontrolovat kvalitu jejich práce bude Inspekce sociálních služeb. Registraci a inspekci budou provádět krajské úřady.

Reklama

Výběr článků

Načítám