Hlavní obsah

Automobilka General Motors kvůli covidu prodělala 18 miliard korun

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká automobilka General Motors se ve druhém čtvrtletí propadla do ztráty přesahující 800 milionů dolarů (17,9 miliardy korun). Ve středu o tom informovala televizní stanice CNBC. Prodeje automobilů společnosti klesly meziročně o 34 procent.

Foto: Rebecca Cook, Reuters

V továrně GM v Detroitu vyrábějí například Chevrolet Impala

Článek

Všeobecně se očekává, že druhé čtvrtletí bude nakonec pro automobilové odvětví nejhorší částí letošního roku. Po celém světě se zavíraly továrny a výrazně se propadla i poptávka po nových vozech.

Ve stejném období loňského roku automobilka vydělala 2,42 miliardy dolarů (54,1 miliardy korun).

Zisk výrobce vozů Peugeot, Citroën nebo Opel klesl o 67,5 procenta

Ekonomika

Mezi značky z koncernu General Motors patří například Chevrolet, Cadillac nebo GMC. V minulosti byly součástí General Motors i německá automobilka Opel a britský Vauxhall, které však v roce 2017 odkoupila francouzská společnost PSA. Té ve čtvrtletí klesl zisk meziročně o 67,5 procenta na 595 milionů eur (15,6 miliardy korun).

O odstávkami továren a propadem poptávky se potýkají automobilky po celém světě. Německý Volkswagen kvůli tomu definitivně zrušil projekt na stavbu nového závodu v Turecku, kde se měla mimo jiné vyrábět i Škoda Superb.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám