Hlavní obsah

Integrace uprchlíků se daří, pochvaluje si německý úřad práce

Novinky, bož

Začlenění uprchlíků na německý trh práce se daří. Práci si podle Spolkové agentury práce (BA) našlo už více než 300 tisíc lidí ze zemí, jejichž občanům je přiznáváno právo na azyl. Je to o 88 tisíc zaměstnaných uprchlíků více než před rokem, napsal server týdeníku Die Zeit.

Foto: Nicolas Armer/dpa, Profimedia.cz

Šéf německé Spolkové agentury práce Detlef Scheele.

Článek

Mezi země, odkud lidé nejčastěji utíkají do Německa, patří Sýrie, Afghánistán, Irák, Írán, Pákistán, Eritrea nebo Somálsko.

Celkem 238 tisíc zaměstnaných uprchlíků má povinnost odvádět sociální pojištění. Naopak 187 tisíc uprchlíků je oficiálně vedeno mezi nezaměstnanými.

Větší šance mají mladí

Velmi dobře se daří zejména integrace mladých lidí. Téměř 28 tisíc mladých uprchlíků podle agentury nastoupilo do učení.

„Vždy jsme říkali, že ti, co přijdou ještě jako děti nebo mladiství, mají větší perspektivu na trhu práce,“ uvedl šéf Spolkové agentury práce Detlef Scheele.

V loňském roce absolvovalo celkem 292 tisíc uprchlíků vzdělávací kurzy, které mají zvýšit jejich uplatnění na německém trhu práce.

Do práce nejdříve po třech měsících

Lidé, kterým bylo přiznáno právo na azyl, se smí ucházet o zaměstnání, stáž nebo vzdělávání. Složitější to mají ti, kterým teprve běží azylové řízení. I ti se však mohou přihlásit o speciální povolení, nejdříve však tři měsíce po zahájení řízení.

V roce 2017 Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) rozhodl o 603 tisících žádostech o azyl. Přiznal ho ve 43,4 procentech případů, tedy zhruba 262 tisícům lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám