Hlavní obsah

Ropa výrazně zdražuje po Trumpově rozhodnutí ohledně Íránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny ropy ve středu výrazně rostou v reakci na rozhodnutí Spojených států odstoupit od mezinárodní jaderné dohody s Íránem. Cena severomořské ropy Brent tak vystoupila až na 76,75 dolaru za barel, tedy nejvýše od listopadu 2014. Předpokládá se, že krok USA povede k poklesu íránského vývozu ropy.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj cen ropy Brent

Článek

Ráno vykazovala cena Brentu nárůst o 2,4 procenta na 76,65 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) si připisovala 2,2 procenta na 70,60 dolaru za barel.

Odstoupení od jaderné dohody v úterý oznámil americký prezident Donald Trump. Smlouva je podle něj neúčinná, neboť nezabránila tomu, aby Teherán pokračoval v úsilí o vyrobení jaderné zbraně. Trump zároveň uvedl, že obnoví sankce proti islámské republice, a to na "nejvyšší úrovni". Rovněž varoval zbytek světa před snahou nějak Íránu pomáhat. [celá zpráva]

„Na Írán budou znovu uvaleny sankce, což ovlivní íránský vývoz ropy,” uvedl analytik William O'Loughlin ze společnosti Rivkin Securities. Teherán minulý týden oznámil, že vývoz ropy z Íránu v dubnu dosáhl 2,6 miliónu barelů denně, což je nejvyšší úroveň od uzavření mezinárodní jaderné dohody v roce 2015. Írán je nyní třetím největším exportérem ropy v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) za Saúdskou Arábií a Irákem, napsala agentura Reuters.

„Panují obavy, že íránský vývoz ropy by mohl ze současné úrovně klesnout o zhruba milión barelů denně,” uvedl analytik Tomomiči Akuta ze společnosti Mitsubishi UFJ Research and Consulting.

Zdražování ropy pocítí u čerpacích stanic i čeští řidiči. Ceny pohonných hmot se nyní blíží tříletým maximům. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám